Celiakia a choroba niedokrwienna serca – czy istnieje związek?
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 22.04.2013
Źródło: Emilsson L, Carlsoon R, Holmqvist M i wsp. The characterization and risk factors of ischaemic heart disease in patients with coeliac disease. Aliment Pharmacol Ther 2013; 37: 905-914.
Zidentyfikowano 1075 chorych z celiakią i 4142 chorych z chorobą niedokrwienną serca.
Wykazano w kilku analizach, że u chorych z celiakią obserwuje się zwiększone ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca pomimo, że w tej grupie pacjentów nie rejestruje się zazwyczaj typowych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. W ostatnim wydaniu Alimentary Pharmacology and Therapeutics ukazała się praca autorów szwedzkich, w której podjęto próbę scharakteryzowania pod względem klinicznym i rokowniczym choroby niedokrwiennej serca u pacjentów z chorobą trzewną.
Dokonano analizy zbiorczej wszystkich chorych będących w rejestrach pracowni anatomopatologicznych w całej Szwecji, u których w okresie 2006-2008 zdiagnozowano chorobę trzewną. Natomiast szwedzka baza SWEDEHEART posłużyła do wskazania chorych z chorobą niedokrwienną serca i do oceny czynników ryzyka sercowo-naczyniowego oraz przebiegu choroby niedokrwiennej serca. Pacjenci z chorobą trzewną byli porównywani do adekwatnej grupy populacji ogólnej.
Zidentyfikowano 1075 chorych z celiakią i 4142 chorych z chorobą niedokrwienną serca. Chorzy z celiakią i przebytym zawałem serca mieli istotnie niższy indeks masy ciała (BMI) i niższe wartości stężenia cholesterolu, rzadziej też byli to aktywni palacze niż w populacji ogólnej. Chorzy z celiakią charakteryzowali się także mniej obszernym zajęciem procesem miażdżycowym naczyń wieńcowych (definiowanym jako długość zwężeń naczyniowych), aczkolwiek w tym parametrze nie wykazano istotności statystycznej w zakresie tych chorych z chorobą niedokrwienną serca, którzy przebyli zawał serca.
Autorzy konkludują, że pomimo iż wśród chorych z celiakią obserwuje się częściej przypadki zachorowania na chorobę niedokrwienną serca oraz zwiększoną śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych, nie odnotowuje się w tej grupie chorych typowych i źle rokujących czynników ryzyka sercowo-naczyniowego w porównaniu z populacją ogólną.
Dokonano analizy zbiorczej wszystkich chorych będących w rejestrach pracowni anatomopatologicznych w całej Szwecji, u których w okresie 2006-2008 zdiagnozowano chorobę trzewną. Natomiast szwedzka baza SWEDEHEART posłużyła do wskazania chorych z chorobą niedokrwienną serca i do oceny czynników ryzyka sercowo-naczyniowego oraz przebiegu choroby niedokrwiennej serca. Pacjenci z chorobą trzewną byli porównywani do adekwatnej grupy populacji ogólnej.
Zidentyfikowano 1075 chorych z celiakią i 4142 chorych z chorobą niedokrwienną serca. Chorzy z celiakią i przebytym zawałem serca mieli istotnie niższy indeks masy ciała (BMI) i niższe wartości stężenia cholesterolu, rzadziej też byli to aktywni palacze niż w populacji ogólnej. Chorzy z celiakią charakteryzowali się także mniej obszernym zajęciem procesem miażdżycowym naczyń wieńcowych (definiowanym jako długość zwężeń naczyniowych), aczkolwiek w tym parametrze nie wykazano istotności statystycznej w zakresie tych chorych z chorobą niedokrwienną serca, którzy przebyli zawał serca.
Autorzy konkludują, że pomimo iż wśród chorych z celiakią obserwuje się częściej przypadki zachorowania na chorobę niedokrwienną serca oraz zwiększoną śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych, nie odnotowuje się w tej grupie chorych typowych i źle rokujących czynników ryzyka sercowo-naczyniowego w porównaniu z populacją ogólną.