Co kryje się pod nazwą nieceliakalna nadwrażliwość na gluten lub pszenicę?
Autor: Alicja Kostecka
Data: 14.08.2018
Źródło: Gut/AK
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
W najnowszym artykule przeglądowym opublikowanym na łamach Gut, naukowcy z Australii przedyskutowali obecny stan wiedzy dotyczący nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten (NCNG) oraz nadwrażliwości na pszenicę.
Obecne kryteria NCNG z Salerno obejmują wykluczenie celiakii, alergii na pszenicę, obecność co najmniej jedngo z 24 objawów wymienionych z listy (m.in. wzdęcia, ból głowy, zmęczenie), który zanika po zaprzestaniu stosowania glutenu, nie pojawia się podczas stosowania placebo i powraca po przywróceniu glutenu do diety. Duża ilość objawów sprawia jednak iż łatwo o nadrozpoznawalność NCNG, za którym może też stać wczesna postać celiakii lub jedna chorób przewodu pokarmowego o podłożu funkcjonalnym np. zespół jelita drażliwego.
Postuluje się, że za NCNG i nadwrażliwością na pszenicę może stać mechanizm autoimmunologiczny. W wyniku dysbiozy, dochodz do zasiedlenia jelit przez bakterie i drożdżaki o słabej zdolności trawienia glutenu. Niestrawione fragmenty peptydu mogą doprowadzać do odpowiedzi układu immunologicznego prowadząc co wzrostu przepuszczalności bariery jelitowej oraz wzrostu nacieku limfocytarnego którego cytokiny mogą prowadzić do pojawienia się objawów ogólnoustrojowych.
Autorzy artykułu postulują, że potrzebne są nowe badania, które wezmą pod uwagę, czy przyczyną dolegliwości w grupie pacjentów z podejrzeniem NCNG jest gluten, czy cząsteczki często z nim współwystępujące, takie jak: fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole (FODMAPs) lub inhibitory amylazy i trypsyny znajdujące się w produktach z pszenicy.
Postuluje się, że za NCNG i nadwrażliwością na pszenicę może stać mechanizm autoimmunologiczny. W wyniku dysbiozy, dochodz do zasiedlenia jelit przez bakterie i drożdżaki o słabej zdolności trawienia glutenu. Niestrawione fragmenty peptydu mogą doprowadzać do odpowiedzi układu immunologicznego prowadząc co wzrostu przepuszczalności bariery jelitowej oraz wzrostu nacieku limfocytarnego którego cytokiny mogą prowadzić do pojawienia się objawów ogólnoustrojowych.
Autorzy artykułu postulują, że potrzebne są nowe badania, które wezmą pod uwagę, czy przyczyną dolegliwości w grupie pacjentów z podejrzeniem NCNG jest gluten, czy cząsteczki często z nim współwystępujące, takie jak: fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole (FODMAPs) lub inhibitory amylazy i trypsyny znajdujące się w produktach z pszenicy.