Specjalizacje, Kategorie, Działy

Co nowego w profilaktyce nowotworów układu pokarmowego – przegląd piśmiennictwa 2009–2010

Udostępnij:
Znaczenie diety, aktywności fizycznej i ogólnie pojętego stylu życia w profilaktyce nowotworów jest aktualnie przedmiotem wielu badań. Czerwone i przetworzone mięso, bogate w żelazo hemowe, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Zalecane są warzywa i owoce w dużych ilościach, ale świeże, spożywane na surowo, w przeciwieństwie do tych konserwowanych solą. Ważnym czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia raka żołądka jest zakażenie Helicobacter pylori , obecnie kładzie się duży nacisk na rolę eradykacji tych zakażeń w profilaktyce raka żołądka. Podkreślane jest znaczenie aktywności fizycznej, prawidłowej masy ciała oraz ograniczenia spożycia tłuszczy zwierzęcych na korzyść roślinnych. Nie zaleca się natomiast suplementacji witamin, gdyż na obecnym etapie badań nie ma dowodów na ich skuteczność i bezpieczeństwo w profilaktyce raka.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.