Czy alergie pokarmowe mają wpływ na rozwój zapalenia przełyku?
Autor: Małgosia Michalak
Data: 18.03.2014
Źródło: www.medscape.com/viewarticle/821762/MG
Wyniki badania amerykańskich naukowców wskazują, że pacjenci z wcześniejszymi alergiami pokarmowymi są bardziej narażeni na rozwój eozynofilowego zapalenia przełyku w odpowiedzi na kolejny kontakt z uczulającymi pokarmami.
Podczas spotkania American Academy of Allergy, Asthma & Immunology zaprezentowano wyniki badania przeprowadzonego pod kierownictwem dr Jonathana Spergla z Children's Hospital of Philapdelphia. Wskazują one, że u pacjentów z alergiami pokarmowymi występuje zwiększone ryzyko rozwoju eozynofilowego zapalenia przełyku.
Eozynofilowe zapalenie przełyku wiąże się z bólami brzuchami, problemami z przełykaniem oraz wymiotami. Sugeruje się jednak, że mechanizmy biorące udział w jego powstawaniu są niezależne od IgE, które są zaangażowane w mechanizmach reakcji alergicznych.
Aby ocenić częstość występowania alergii pokarmowych u pacjentów z eozynofilowym zapaleniem przełyku przeanalizowane zostały dane ponad 1000 dzieci z tym schorzeniem. Okazało się, że aż u 425 zidentyfikowano pożywienie odpowiedzialne za rozwój zapalenia. Oznaczało to, że eliminacja danego pokarmu z diety prowadziła do ustąpienia objawów choroby a jego powrotne wprowadzenie skutkowało nawrotem choroby. Do najczęstszych składników diety powiązanych z zapaleniem należały mleko, jajka, ziarna zbóż i soja. U 17 pacjentów zapalenie przełyku rozwinęło się po tym już, jak dzieci wyrosły z alergii na dany składnik diety.
Naukowcy podkreślają, że w świetle wyników tego badania, należy pamiętać, że u pacjentów z eozynofilowym zapaleniem przełyku i alergiami pokarmowymi może być konieczna eliminacja określonych pokarmów z diety.
Eozynofilowe zapalenie przełyku wiąże się z bólami brzuchami, problemami z przełykaniem oraz wymiotami. Sugeruje się jednak, że mechanizmy biorące udział w jego powstawaniu są niezależne od IgE, które są zaangażowane w mechanizmach reakcji alergicznych.
Aby ocenić częstość występowania alergii pokarmowych u pacjentów z eozynofilowym zapaleniem przełyku przeanalizowane zostały dane ponad 1000 dzieci z tym schorzeniem. Okazało się, że aż u 425 zidentyfikowano pożywienie odpowiedzialne za rozwój zapalenia. Oznaczało to, że eliminacja danego pokarmu z diety prowadziła do ustąpienia objawów choroby a jego powrotne wprowadzenie skutkowało nawrotem choroby. Do najczęstszych składników diety powiązanych z zapaleniem należały mleko, jajka, ziarna zbóż i soja. U 17 pacjentów zapalenie przełyku rozwinęło się po tym już, jak dzieci wyrosły z alergii na dany składnik diety.
Naukowcy podkreślają, że w świetle wyników tego badania, należy pamiętać, że u pacjentów z eozynofilowym zapaleniem przełyku i alergiami pokarmowymi może być konieczna eliminacja określonych pokarmów z diety.