Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy digoksyna zwiększa ryzyko ostrego zapalenia trzustki?

Udostępnij:
Na łamach International Journal of Cardiology opublikowano wyniki ciekawego badania, którego autorzy doszukują się związku stosowania digoksyny z rozwojem ostrego zapalenia trzustki. Czy rzeczywiście dowody na taki związek są silne?
Autorzy przeprowadzili badanie kliniczno-kontrolne, korzystając z bazy Taiwan National Health Insurance Program. W analizie uwzględniono 6116 osób w wieku 20-84 lat, u których po raz pierwszy rozpoznano ostre zapalenie trzustki w latach 2000 – 2011. Grupa 24464 odpowiednio dobranych osób bez ostrego zapalenia trzustki stanowiła kontrolę. Wyodrębniono trzy grupy chorych: 1) osoby aktywnie przyjmujące digoksynę – czyli takie, które przyjmowały ten lek w ciągu co najmniej 7 dni od momentu zachorowania na ostre zapalenie trzustki, 2) osoby przyjmujące digoksynę „nieaktywnie”, czyli takie, które przyjmowały ten lek w okresie ≥ 8 dni od momentu zachorowania na ostre zapalenie trzustki, 3) osoby nieprzyjmujące digoksyny.
Wykazano, że aktywne, aktualne stosowanie digoksyny było istotnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju ostrego zapalenia trzustki. Nie było natomiast różnic, między osobami stosującymi omawiany lek „nieaktywnie” w porównaniu z pacjentami nieprzyjmującymi go wcale. Autorzy postulują, że konieczne są dalsze badania, by wskazać rzeczywisty związek między stosowaniem digoksyny a rozwojem ostrego zapalenia trzustki
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.