Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy śmiertelność z powodu poalkoholowej marskości wątroby maleje – dane duńskie

Udostępnij:
Pomimo poprawy jakości opieki zdrowotnej w ostatnich dekadach, poalkoholowa marskość wątroby stanowi nadal istotne wyzwanie z medycznego i społecznego punktu widzenia. Na łamach czasopisma American Journal of Gastroenterology opublikowano ciekawe dane epidemiologiczne, dotyczące śmiertelności z powodu poalkoholowej marskości wątroby w Danii.
Autorzy dokonali analizy danych, dotyczących pacjentów z rozpoznaną poalkoholową marskością wątroby w dwuletnich interwałach czasowych od roku 1996 do 2013, zebranych w duńskich szpitalnych bazach danych.
W badaniu uwzględniono 22734 chorych (69% stanowili mężczyźni). Wykazano, że współczynniki hazardu (HR – ang. hazard ratio) dla śmiertelności u osób chorujących na poalkoholową marskość wątroby w porównaniu z okresem 1996-1998 malały, by w latach 2011 – 2013 osiągnąć wartość 0.84 (95%CI: 0.79-0.9).
Autorzy spekulują, że wykazany malejący trend, dotyczący śmiertelności w tej grupie pacjentów może wynikać z istotnej poprawy jakości leczenia powikłań poalkoholowej marskości wątroby. Nie wiadomo jednak czy jest to zjawisko globalne, czy dotyczy tylko wybranych populacji.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.