Czy spożycie mięsa wpływa na ryzyko rozwoju raka jelita grubego?
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 26.05.2014
Źródło: Pham NM, Mizoue T, Tanaka K i wsp. Meat consumption and colorecatal cancer risk: an evaluation based on a systematic review of epidemiologic evidence among the Japanese population. Jpn J Clin Oncol 2014, May 19 epub ahead of print.
W jednym z ostatnich wydań czasopisma Japanese Journal of Clinical Oncology ukazała się ciekawa praca, w której przedstawiono wyniki szeroko zakrojonego badania, mającego na celu ocenę ewentualnej zależności między spożyciem mięsa a ryzykiem rozwoju raka jelita grubego w populacji japońskiej.
Dokonano krytycznej analizy danych zawartych w publikacjach naukowych, poświęconych temu zagadnieniu, zgromadzonych w bazach MEDLINE i Ichushi. Zidentyfikowano sześć badań kohortowych i 13 badań typu case-control. Analiza tylko badań kohortowych nie wykazała zależności między spożyciem mięsa (uwzględniając wspólnie wszystkie rodzaje mięsa), a ryzykiem rozwoju raka jelita grubego. W części prac udowodniono słaby lub umiarkowany związek zachorowania na raka okrężnicy ze spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa.
Podobny związek wykazała także część badań typu case-control, a siła tego związku była słaba do mocnej. Nie wykazano natomiast takich zależności, analizując wszystkie rodzaje spożywanych mięs wspólnie. W podsumowaniu wyników omawianej meta-analizy wskazano także, że spożycie drobiu zmniejszało ryzyko rozwoju raka odbytnicy.
Podobny związek wykazała także część badań typu case-control, a siła tego związku była słaba do mocnej. Nie wykazano natomiast takich zależności, analizując wszystkie rodzaje spożywanych mięs wspólnie. W podsumowaniu wyników omawianej meta-analizy wskazano także, że spożycie drobiu zmniejszało ryzyko rozwoju raka odbytnicy.