Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy spożycie mięsa wpływa na ryzyko rozwoju raka jelita grubego?

Udostępnij:
W jednym z ostatnich wydań czasopisma Japanese Journal of Clinical Oncology ukazała się ciekawa praca, w której przedstawiono wyniki szeroko zakrojonego badania, mającego na celu ocenę ewentualnej zależności między spożyciem mięsa a ryzykiem rozwoju raka jelita grubego w populacji japońskiej.
Dokonano krytycznej analizy danych zawartych w publikacjach naukowych, poświęconych temu zagadnieniu, zgromadzonych w bazach MEDLINE i Ichushi. Zidentyfikowano sześć badań kohortowych i 13 badań typu case-control. Analiza tylko badań kohortowych nie wykazała zależności między spożyciem mięsa (uwzględniając wspólnie wszystkie rodzaje mięsa), a ryzykiem rozwoju raka jelita grubego. W części prac udowodniono słaby lub umiarkowany związek zachorowania na raka okrężnicy ze spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa.
Podobny związek wykazała także część badań typu case-control, a siła tego związku była słaba do mocnej. Nie wykazano natomiast takich zależności, analizując wszystkie rodzaje spożywanych mięs wspólnie. W podsumowaniu wyników omawianej meta-analizy wskazano także, że spożycie drobiu zmniejszało ryzyko rozwoju raka odbytnicy.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.