Czy spożycie ryb zmniejsza ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego?
Autor: Małgosia Michalak
Data: 18.11.2014
Źródło: YuXF, Zou J, Dong J. Fish consumption and risk of gastrointestinal cancers: A meta-analysis of cohort studies. World J Gastroenterol. 2014 Nov 7;20(41):15398-412. doi: 10.3748/wjg.v20.i41.15398.
Na łamach czasopisma World Journal of Gastroenterology ukazała się meta-analiza, w której podjęto próbę oceny wpływu spożywania ryb na występowanie nowotworów przewodu pokarmowego.
Autorzy dokonali przeglądu baz MEDLINE, Embase, Science Citation Index Expanded. W analizie uwzględniono kohortowe badania prospektywne, w których oceniano względne ryzyko (ang. relative risk – RR) rozwoju różnych nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego w zależności od spożycia ryb.
Zidentyfikowano 42 badania, spełniające zdefiniowane kryteria. Badania te obejmowały grupę 2325040 uczestników oraz 24115 przypadki nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego. Średni czas obserwacji pacjentów wyniósł ponad 13 lat.
Wykazano, że ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego było mniejsze u osób spożywających umiarkowane lub duże ilości ryb w porównaniu z osobami, które spożywały małe ilości ryb lub nie jadły ich wcale. Obliczono, że zwiększenie spożycia ryb o 20 g na dobę wiąże się z 2% zmniejszeniem ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego. Analiza podgrup wykazała, że efekt ochronny odnotowywano zwłaszcza w odniesieniu do raka jelita grubego, raka przełyku, oraz raka wątrobowokomórkowego.
Źródło: YuXF, Zou J, Dong J. Fish consumption and risk of gastrointestinal cancers: A meta-analysis of cohort studies. World J Gastroenterol. 2014 Nov 7;20(41):15398-412. doi: 10.3748/wjg.v20.i41.15398.
Zidentyfikowano 42 badania, spełniające zdefiniowane kryteria. Badania te obejmowały grupę 2325040 uczestników oraz 24115 przypadki nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego. Średni czas obserwacji pacjentów wyniósł ponad 13 lat.
Wykazano, że ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego było mniejsze u osób spożywających umiarkowane lub duże ilości ryb w porównaniu z osobami, które spożywały małe ilości ryb lub nie jadły ich wcale. Obliczono, że zwiększenie spożycia ryb o 20 g na dobę wiąże się z 2% zmniejszeniem ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego. Analiza podgrup wykazała, że efekt ochronny odnotowywano zwłaszcza w odniesieniu do raka jelita grubego, raka przełyku, oraz raka wątrobowokomórkowego.
Źródło: YuXF, Zou J, Dong J. Fish consumption and risk of gastrointestinal cancers: A meta-analysis of cohort studies. World J Gastroenterol. 2014 Nov 7;20(41):15398-412. doi: 10.3748/wjg.v20.i41.15398.