Czy witamina B12 i kwas foliowy powinny być suplementowane u pacjentów z chorobą Crohna?
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 06.12.2013
Źródło: Should we monitor vitamin B12 and folate levels in Crohn's disease patients? Bermejo F, Algaba A, Guerra I et al. Scandinavian Journal of Gastroenterology, Volume 48, Number 11, November 2013 , pp. 1272-1277(6)
Choroba Crohna często zajmuje jelito cienkiego, które jest miejscem wchłaniania witamin B12 i kwasu foliowego. Dlatego też celem badania, które zostało opublikowane w Scandinavian Journal of Gastroenterology była odpowiedź na pytanie o potrzebę suplementacji witaminy B12 i kwasu foliowego u osób cierpiących na chorobę Crohna. Wyniki sugerują, że poziomy tych witamin powinny być szczególnie monitorowane u pacjentów z aktywną chorobą lub po resekcji jelita krętego.
Choroba Crohna często zajmuje jelito cienkiego, które jest miejscem wchłaniania witamin B12 i kwasu foliowego. Dlatego też celem badania, które zostało opublikowane w Scandinavian Journal of Gastroenterology była odpowiedź na pytanie o potrzebę suplementacji witaminy B12 i kwasu foliowego u osób cierpiących na chorobę Crohna. Wyniki sugerują, że poziomy tych witamin powinny być szczególnie monitorowane u pacjentów z aktywną chorobą lub po resekcji jelita krętego.
Próba kliniczna została przeprowadzona na 180 pacjentach z chorobą Crohna. Niedobór witaminy B12 określono jako jej poziom niższy niż 200pg/ml, natomiast niedobór kwasu foliowego zdefiniowano jako poziom niższy niż 3ng/ml. Następnie autorzy przeprowadzili analizę częstości występowania niedoborów w/w witamin oraz czynniki predykcyjne. Grupę kontrolną stanowiło 70 pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (WZJG).
Wyniki badania przedstawiają się następująco: niedobór witaminy B12 u pacjentów z chorobą Crohna występował u 15,6% uczestników (95%CI 9.7-20%) w porównaniu z 2,8% chorych na WZJG (95%CI 0.8-9.8%); natomiast obniżony poziom kwasu foliowego odnotowano u 22,2% pacjentów z chorobą Crohna i tylko 4,3% osób z WZJG. Głównymi czynnikami ryzyka rozwoju niedoborów witaminy B12 była resekcja jelita krętego (OR 2.7; 1.2-6.7; p = 0.02) zaś w przypadku niedoboru kwasu foliowego - aktywna choroba (OR 2.4; 1.2-5.1; p=0.01)
Podsumowując, wyniki badania wskazują, że znaczna część pacjentów z chorobą Crohna może cierpieć dodatkowo na niedobory witamin. Warto więc zwrócić uwagę na nie przy planowaniu terapii, szczególnie u osób po resekcji części jelita lub z aktywną postacią choroby.
Próba kliniczna została przeprowadzona na 180 pacjentach z chorobą Crohna. Niedobór witaminy B12 określono jako jej poziom niższy niż 200pg/ml, natomiast niedobór kwasu foliowego zdefiniowano jako poziom niższy niż 3ng/ml. Następnie autorzy przeprowadzili analizę częstości występowania niedoborów w/w witamin oraz czynniki predykcyjne. Grupę kontrolną stanowiło 70 pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (WZJG).
Wyniki badania przedstawiają się następująco: niedobór witaminy B12 u pacjentów z chorobą Crohna występował u 15,6% uczestników (95%CI 9.7-20%) w porównaniu z 2,8% chorych na WZJG (95%CI 0.8-9.8%); natomiast obniżony poziom kwasu foliowego odnotowano u 22,2% pacjentów z chorobą Crohna i tylko 4,3% osób z WZJG. Głównymi czynnikami ryzyka rozwoju niedoborów witaminy B12 była resekcja jelita krętego (OR 2.7; 1.2-6.7; p = 0.02) zaś w przypadku niedoboru kwasu foliowego - aktywna choroba (OR 2.4; 1.2-5.1; p=0.01)
Podsumowując, wyniki badania wskazują, że znaczna część pacjentów z chorobą Crohna może cierpieć dodatkowo na niedobory witamin. Warto więc zwrócić uwagę na nie przy planowaniu terapii, szczególnie u osób po resekcji części jelita lub z aktywną postacią choroby.