Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy zwiększone spożycie tłuszczów wpływa na ryzyko rozwoju raka trzustki?

Udostępnij:
Etiologia raka trzustki jest wciąż przedmiotem wielu badań. Jedna z licznych hipotez zakłada, że kluczowe znaczenie w patogenezie tego źle rokującego nowotworu złośliwego ma czynnik dietetyczny. Nadmierne spożycie tłuszczu jest jednym z czynników, których rola w omawianym aspekcie jest wciąż przedmiotem kontrowersji.
Na łamach European Journal of Cancer Prevention opublikowano pracę, będącą meta-analizą badań poświęconych temu zagadnieniu.
Autorzy dokonali przeglądu publikacji poświęconych zależności między spożyciem tłuszczu a ryzykiem rozwoju raka trzustki. W tym celu korzystali między innymi z baz MEDLINE (PubMed), w analizie uwzględnili prace publikowane do roku 2014. Dane zostały poddane adekwatnej analizie statystycznej. Zidentyfikowano 6 badań kohortowych oraz 13 kliniczno-kontrolnych, które obejmowały grupę 6159 chorych z rozpoznanym rakiem trzustki .
Analiza statystyczna przeprowadzona w omawianej meta-analizie nie wykazała, aby zwiększone całkowite spożycie tłuszczu stanowiło niezależny czynnik ryzyka rozwoju raka trzustki. Dane te pokazują, że nasz wiedza na temat etiopatogenezy raka trzustki jest wciąż ograniczona, a rola czynnika dietetycznego jest nadal tylko hipotetyczna.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.