GASTROENTEROLOGIA
Choroby trzustki i dróg żółciowych
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czynniki ryzyka biegunki tłuszczowej w przewlekłym zapaleniu trzustki

Udostępnij:
Na łamach czasopisma Scientific Reports ukazała się praca, w której dokonano oceny, jakie są potencjalne czynniki ryzyka wystąpienia biegunki tłuszczowej u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki. Autorzy w swojej analizie uwzględnili dane 2153 pacjentów z przewlekłym zapaleniem trzustki, a średni okres obserwacji pacjentów wyniósł ponad 9 lat.
Oszacowano, że problem biegunki tłuszczowej w badanej grupie dotyczył w momencie diagnozy przewlekłego zapalenia trzustki 14% chorych (291/2153). Wykazano także, że częstość występowania tego objawu rośnie wraz z czasem trwania schorzenia i wynosi odpowiednio 4,27%, 12,53%, 20,44% i 30,82% po roku, 5 latach, 10 i 20 latach od diagnozy.
Wykazano także, że czynnikami niezależnie zwiększającymi ryzyko rozwoju biegunki tłuszczowej w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki były płeć męska (HR = 1,771, p=0.004), współwystępowanie cukrzycy (HR = 1,923, p<0.001), nadużywanie alkoholu (HR = 1,503, p=0,025) oraz pankreatoduodenektomia (HR = 2,901, p<0.001). Okazało się natomiast, że rozpoznanie przewlekłego zapalenia trzustki w wieku nastoletnim, stanowiło czynnik „ochronny” przed rozwojem biegunki tłuszczowej (HR = 0,433, p=0.009).
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.