Dramatycznie wzrasta liczba chorych na nieswoiste zapalenie jelit w Europie
Autor: Bartłomiej Leśniewski
Data: 20.02.2013
Źródło: JCC – Journal of Crohn's and Colitis
-W Europie liczba chorych na nieswoiste zapalenie jelit sięga trzech milionów. Ich liczba wzrasta w ostatniej dekadzie w dramatycznym tempie – alarmuje European Crohn's and Colitis Organisation (ECCO – europejska organizacja zajmująca się leczeniem chorób jelita grubego i choroby Leśniowskiego – Crohna). Organizację niepokoi przede wszystkim wzrost zachorowań wśród ludzi młodych.
Podczas wiedeńskiego kongresu organizacji podano najnowsze dane epidemiologiczne. ECCO odnotowuje znaczący przyrost zachorowań na nieswoiste zapalenie jelit (NZJ) w Europie w ostatniej dekadzie.
Za wzrostem liczby zachorowań idzie wzrost wydatków. ECCO szacuje, że osiągnęły one poziom 4,6-5,6 mld euro rocznie. –To znaczny koszt, mający wpływ na funkcjonowanie europejskich systemów ochrony zdrowia i społeczeństw – konstatuje JCC – Journal of Crohn's and Colitis.
ECCO alarmuje, że w ciągu ostatnich pięćdziesięciu latach liczba chronicznych chorób gastroenterologicznych wzrosła 10-15 razy. W ostatniej dekadzie odnotowano natomiast dramatyczny wzrost przypadków schorzeń wśród ludzi młodych. –Predyspozycje genetyczne mogą wyjaśniać tylko małą część nowo pojawiających się schorzeń. Większa leży po stronie czynników środowiskowych – mówi prof. Waltera Reinischa z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu.
Te czynniki to przede wszystkim zła dieta i stres.
Za wzrostem liczby zachorowań idzie wzrost wydatków. ECCO szacuje, że osiągnęły one poziom 4,6-5,6 mld euro rocznie. –To znaczny koszt, mający wpływ na funkcjonowanie europejskich systemów ochrony zdrowia i społeczeństw – konstatuje JCC – Journal of Crohn's and Colitis.
ECCO alarmuje, że w ciągu ostatnich pięćdziesięciu latach liczba chronicznych chorób gastroenterologicznych wzrosła 10-15 razy. W ostatniej dekadzie odnotowano natomiast dramatyczny wzrost przypadków schorzeń wśród ludzi młodych. –Predyspozycje genetyczne mogą wyjaśniać tylko małą część nowo pojawiających się schorzeń. Większa leży po stronie czynników środowiskowych – mówi prof. Waltera Reinischa z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu.
Te czynniki to przede wszystkim zła dieta i stres.