Laktoferrycyna B25 niszczy komórki raka żołądka
Autor: Kamila Gębska
Data: 03.12.2013
Źródło: GeekWeek.pl/Alphagalileo, KG
Działy:
Zagranica
Aktualności
Grupa tajwańskich badaczy dowodzi, że fragmenty peptydu zwanego laktoferrycyną B25 (LFcinB25) wyodrębnione z krowiego mleka, mają właściwości przeciwrakowe i mogą być pomocne w walce z rakiem żołądka.
Naukowcy z Tajwanu nie przypadkowo zajęli się właśnie wpływem wyizolowanego peptydu na komórki raka żołądka. W Azji nowotwór ten jest jedną z najczęściej występujących odmian.
Eksperci przyglądając się fragmentom peptydu LFcinB25, który w krowim mleku wykazuje właściwości bakteriobójcze, zauważyli, że podczas badań in vitro potrafi on skutecznie zabijać komórki raka żołądka. Dostrzegli pod mikroskopem, jak LFcinB25 przenika przez błony tych komórek i w ciągu 24 godzin prowadzi do ich znacznego zmniejszenia oraz odbiera im umiejętność przyczepiania się do innych komórek. Dodatkowo uruchamia on mechanizmy cytotoksyczne - apoptozę – tj. ich zaprogramowaną śmierć oraz autofagię - czyli proces, polegający na trawieniu przez komórkę obumarłych lub uszkodzonych elementów jej struktury. Zdaniem badaczy ich obserwacje i wnioski mogą przyczynić się do powstania nowej generacji leków przeciw rakowi żołądka.
Eksperci przyglądając się fragmentom peptydu LFcinB25, który w krowim mleku wykazuje właściwości bakteriobójcze, zauważyli, że podczas badań in vitro potrafi on skutecznie zabijać komórki raka żołądka. Dostrzegli pod mikroskopem, jak LFcinB25 przenika przez błony tych komórek i w ciągu 24 godzin prowadzi do ich znacznego zmniejszenia oraz odbiera im umiejętność przyczepiania się do innych komórek. Dodatkowo uruchamia on mechanizmy cytotoksyczne - apoptozę – tj. ich zaprogramowaną śmierć oraz autofagię - czyli proces, polegający na trawieniu przez komórkę obumarłych lub uszkodzonych elementów jej struktury. Zdaniem badaczy ich obserwacje i wnioski mogą przyczynić się do powstania nowej generacji leków przeciw rakowi żołądka.