Mikrobiota jelitowa a insulinooporność
Autor: Alicja Kostecka
Data: 10.06.2019
Źródło: DM/https://gut.bmj.com/content/early/2019/05/30/gutjnl-2019-318320#ref-3
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Tagi: | mikrobiota, insulinooporność |
Częstość występowania cukrzycy typu II rośnie - według danych Światowej Organizacji Zdrowia liczba osób chorych zwiększyła się ze 108 milionów w 1980 roku do aż 422 milionów w roku 2014. W dużej mierze ma to związek ze wzrastającą równolegle falą otyłości. Odkrycie holendersko-szwedzkiego zespołu naukowców sugeruje, że pewien potencjał leczenia cukrzycy tkwi w mikrobiocie jelitowej.
Dane z eksperymentów na myszach sugerowały, że przeszczepiając kał od dawcy poddanego uprzednio operacji bariatrycznej można osiągnąć zmniejszenie insulinooporności. Na łamach The Gut Journal przedstawiono wyniki badania, w którym 22 pacjentów z zespołem metabolicznym zostało poddanych przeszczepieniu kału od dawców, którzy przeszli operację bariatryczną. Wątrobową i obwodową wrażliwość na insulinę (a także lipolizę) zmierzono na początku badania i 2 tygodnie po transplantacji. Dokonano także oceny innych parametrów metabolicznych, m.in. spoczynkowego wydatku energetycznego i czasu pasażu jelitowego. Ponadto po 8 tygodniach oceniono kontrolę glikemii i parametry zapalne.
Zaobserwowano istotny statystycznie spadek wrażliwości na insulinę 2 tygodnie po przeszczepie kału (mediana szybkości zaniku glukozy od 40,6 do 34,0 µmol/kg/min, p<0,01). Ponadto wykazano trend (p=0,052) w kierunku szybszego czasu pasażu jelitowego po przeprowadzonej transplantacji. Indeks masy ciała nie uległ znaczącej zmianie w badanej grupie po 2 i 8 tygodniach. Ponadto nie wykazano istotnej różnicy w poziomie podstawowej przemiany materii.
W ostatnich latach coraz bogatsza wiedza na temat mikrobioty nie tylko stwarza coraz więcej możliwości diagnostyczno-leczniczych, lecz skłania do stawiania kolejnych pytań. Systematycznie pojawiające się odpowiedzi w najbliższych latach mogą prawdziwie zrewolucjonizować medycynę.
Zaobserwowano istotny statystycznie spadek wrażliwości na insulinę 2 tygodnie po przeszczepie kału (mediana szybkości zaniku glukozy od 40,6 do 34,0 µmol/kg/min, p<0,01). Ponadto wykazano trend (p=0,052) w kierunku szybszego czasu pasażu jelitowego po przeprowadzonej transplantacji. Indeks masy ciała nie uległ znaczącej zmianie w badanej grupie po 2 i 8 tygodniach. Ponadto nie wykazano istotnej różnicy w poziomie podstawowej przemiany materii.
W ostatnich latach coraz bogatsza wiedza na temat mikrobioty nie tylko stwarza coraz więcej możliwości diagnostyczno-leczniczych, lecz skłania do stawiania kolejnych pytań. Systematycznie pojawiające się odpowiedzi w najbliższych latach mogą prawdziwie zrewolucjonizować medycynę.