Nowe zalecenia dotyczące wprowadzania glutenu do diety niemowląt
Autor: Mariusz Bryl
Data: 05.02.2016
Źródło: Szajewska H, Shamir R, Mearin ML i wsp. Gluten Introduction and The Risk of Coeliac Disease. A Position Paper By The European Society For Paediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016 Jan 13, epub ahead of print. P
Na łamach Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition opublikowano nowe zalecenia ESPHAGAN (The European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition), dotyczące zasad wprowadzania glutenu do diety niemowląt.
Poprzednie zalecenia, pochodzące z 2008 roku, nakazywały unikania zarówno zbyt wczesnego (< 4 miesiąca życia), jak i zbyt późnego (> 7 miesiąca życia) włączania glutenu do diety dziecka.
Eksperci, pod przewodnictwem profesor Hanny Szajewskiej, podkreślają, że ryzyko wyindukowania choroby trzewnej poprzez wdrożenie diety z obecności glutenu, dotyczy osób genetycznie obciążonych. Jako że jednak badania genetyczne nie są rutynowo prowadzone u wszystkich niemowląt, przyjmuje się, że omawiane zalecenia dietetyczne powinny dotyczyć wszystkich dzieci. Według aktualnie dostępnej wiedzy, gluten może być wprowadzony do diety niemowląt w każdym momencie między ukończonym 4 a 12 miesiącem życia. W przypadku dzieci, u których występuje zwiększone ryzyko rozwoju choroby trzewnej wcześniejsze włączenie glutenu do diety wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wczesnego wyindukowania nieprawidłowości serologicznych, spotykanych w celiakii oraz wczesnego zachorowania na celiakię. Należy unikać dużych dawek glutenu podczas wprowadzanie go do diety oraz przez cały okres niemowlęctwa. Nie wykazano, aby karmienie piersią (także w okresie wprowadzania glutenu do diety) chroniło przed zachorowaniem na celiakię w przyszłości.
Eksperci, pod przewodnictwem profesor Hanny Szajewskiej, podkreślają, że ryzyko wyindukowania choroby trzewnej poprzez wdrożenie diety z obecności glutenu, dotyczy osób genetycznie obciążonych. Jako że jednak badania genetyczne nie są rutynowo prowadzone u wszystkich niemowląt, przyjmuje się, że omawiane zalecenia dietetyczne powinny dotyczyć wszystkich dzieci. Według aktualnie dostępnej wiedzy, gluten może być wprowadzony do diety niemowląt w każdym momencie między ukończonym 4 a 12 miesiącem życia. W przypadku dzieci, u których występuje zwiększone ryzyko rozwoju choroby trzewnej wcześniejsze włączenie glutenu do diety wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wczesnego wyindukowania nieprawidłowości serologicznych, spotykanych w celiakii oraz wczesnego zachorowania na celiakię. Należy unikać dużych dawek glutenu podczas wprowadzanie go do diety oraz przez cały okres niemowlęctwa. Nie wykazano, aby karmienie piersią (także w okresie wprowadzania glutenu do diety) chroniło przed zachorowaniem na celiakię w przyszłości.