Specjalizacje, Kategorie, Działy

Otyłość a zakażenie Clostridium difficile – czy istnieje związek?

Udostępnij:
Diagnostyka i leczenie zakażenia toksynotwórczym szczepem Clostridium difficile stanowią jedno z głównych wyzwań współczesnej gastroenterologii. Istotna jest także identyfikacja i eliminacja potencjalnych czynników ryzyka tego zakażenia. W ostatnich latach ukazało się kilka prac, w których wskazuje się na otyłość, jako potencjalny czynnik ryzyka wystąpienia tej choroby przewodu pokarmowego. Na łamach Obesity Research & Clinical Practice ukazała się praca, badająca to zagadnienie.
Autorzy przeprowadzili badanie kliniczno-kontrolne, w którym podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy otyłość wiąże się ze zwiększonym ryzykiem objawowego zakażenia toksynotwórczym szczepem Clostridium difficile (ang. Clostridium difficile infection – CDI). W badaniu uwzględniono grupę 189 osób chorych oraz 189 pacjentów, stanowiących odpowiednio dobraną grupę kontrolną.
Analiza statystyczna nie wykazała żadnego związku między wartością indeksu masy ciała (abg. Body Mass Index - BMI) a CDI. Autorzy w podsumowaniu nie negują jednak potencjalnego związku zwiększonej masy ciała z CDI, ale sugerują, że taki związek nie dotyczy każdej populacji.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.