Przyczyny zgonów pacjentów chorujących na chorobę trzewną w porównaniu z populacją ogólną – analiza porównawcza
Autor: Andrzej Kordas
Data: 24.07.2015
Źródło: Causes of death in people with coeliac disease in England compared with the general population: a competing risk analysis; Alyshah Abdul Sultan, Colin J Crooks, Tim Card, Laila J Tata, Kate M Fleming, Joe West; Gut 2015;64:8 1220-1226
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Dr Alyshah Abdul Sultan i wsp. przeprowadzili badanie, którego celem była ocena przyczyn zgonów pacjentów chorujących na chorobę trzewną w porównaniu z populacją ogólną. Wyniki badania opublikowano na łamach czasopisma Gut.
Mediana czasu obserwacji pacjentów wyniosła 5 lat. 65.1% grupy badanej stanowiły kobiety. W czasie trwania badania spośród 10 825 pacjentów z rozpoznaną chorobą trzewną zmarły 773 osoby. Najczęstsze przyczyny zgonów pacjentów z celiakią stanowiły choroby nowotworowe (29.6%), schorzenia układu sercowo-naczyniowego (27%) oraz schorzenia układu oddechowego (13.3%). Całkowity współczynnik śmiertelności w grupie pacjentów z chorobą trzewną wyniósł 128/10 000 osobo-lat i był nieznacznie niższy w porównaniu z populacją ogólną (153/10 000 osobo-lat; HR=0.94 95% CI 0.84 - 1.01). W porównaniu z populacją ogólną, pacjenci z rozpoznaną chorobą trzewną nie umierali częściej z powodu schorzeń układu oddechowego, pokarmowego, czy chorób nowotworowych.
Pacjenci z rozpoznaną celiakia nieznacznie rzadziej w porównaniu z populacją ogólną umierali natomiast z powodu schorzeń sercowo-naczyniowych (dla grupy badanej 0.32% vs w grupie kontrolnej 0.41%); skumulowany iloraz zapadalności - −0.08% (95% CI −0.13 to −0.04). Jednakże pacjenci chorujący na chorobę trzewną w porównaniu z populacją ogólną posiadali podwyższone ryzykiem zgonu z powodu chłoniaków niehodgkinowskich (0.15%; 95% CI 0.03 - 0.27).
Podsumowując, pacjenci z rozpoznaną chorobą trzewną nie mają podwyższonego ryzyka zgonu z powodu schorzeń układu oddechowego, pokarmowego, sercowo-naczyniowego oraz zgonu wynikającego z choroby nowotworowej w porównaniu z populacją ogólną.
Pacjenci z rozpoznaną celiakia nieznacznie rzadziej w porównaniu z populacją ogólną umierali natomiast z powodu schorzeń sercowo-naczyniowych (dla grupy badanej 0.32% vs w grupie kontrolnej 0.41%); skumulowany iloraz zapadalności - −0.08% (95% CI −0.13 to −0.04). Jednakże pacjenci chorujący na chorobę trzewną w porównaniu z populacją ogólną posiadali podwyższone ryzykiem zgonu z powodu chłoniaków niehodgkinowskich (0.15%; 95% CI 0.03 - 0.27).
Podsumowując, pacjenci z rozpoznaną chorobą trzewną nie mają podwyższonego ryzyka zgonu z powodu schorzeń układu oddechowego, pokarmowego, sercowo-naczyniowego oraz zgonu wynikającego z choroby nowotworowej w porównaniu z populacją ogólną.