Rola trzewnej tkanki tłuszczowej w patogenezie raka jelita grubego u kobiet
Autor: Małgosia Michalak
Data: 25.11.2014
Źródło: Lee JY, Lee HS, Lee DC i wsp. Visceral fat accumulation is associated with colorectal cancer in postmenenopausal women. PLoS One 2014; 17:9(11):e110587. doi: 10.1371/journal.pone.0110587. eCollection 2014.
Otyłość jest powszechnie uznawanym czynnikiem ryzyka raka jelita grubego. Doniesienia ostatnich lat sugerują jednak, że za zależność tę odpowiada raczej trzewna tkanka tłuszczowa, niż całkowita zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Na łamach PLoS One ukazała się ciekawa praca, która omawia to zagadnienie.
W badaniu uczestniczyło 497 kobiet, u których rozpoznano raka jelita grubego, 318 zdrowych kobiet stanowiło grupę porównawczą. Parametry metaboliczne, w tym skład ciała, oceniany był na podstawie badania tomografii komputerowej.
Średnia zawartość trzewnej tkanki tłuszczowej była istotnie wyższa wśród chorych z rozpoznanym rakiem jelita grubego. Analiza multiwariancji wykazała, że zawartość tkanki tłuszczowej odpowiadająca 67 percentylowi lub wyższa wiązała się z istotnie większym ryzykiem rozwoju raka w porównaniu z osobami o zawartości tkanki tłuszczowej, odpowiadającej 33 percentylowi i niższym wartościom.
Średnia zawartość trzewnej tkanki tłuszczowej była istotnie wyższa wśród chorych z rozpoznanym rakiem jelita grubego. Analiza multiwariancji wykazała, że zawartość tkanki tłuszczowej odpowiadająca 67 percentylowi lub wyższa wiązała się z istotnie większym ryzykiem rozwoju raka w porównaniu z osobami o zawartości tkanki tłuszczowej, odpowiadającej 33 percentylowi i niższym wartościom.