Specjalizacje, Kategorie, Działy

Śmiertelność związana z zakażeniem Clostridium difficile – czynniki predykcyjne

Udostępnij:
W ostatnich latach obserwujemy dramatyczny wzrost zachorowań na zakażenie toksynotwórczym szczepem Clostridium difficile (CDI). Większość z do tej pory przeprowadzonych analiz dotyczących śmiertelności w przebiegu CDI było retrospektywnych. W ostatnim wydaniu European Journal of Gastroenterology and Hepatology ukazała się praca, w której prospektywnie badano to zjawisko z położeniem nacisku na wskazanie ewentualnych czynników predykcyjnych zgonu u chorych z CDI.
W ostatnich latach obserwujemy dramatyczny wzrost zachorowań na zakażenie toksynotwórczym szczepem Clostridium difficile (CDI). Większość z do tej pory przeprowadzonych analiz dotyczących śmiertelności w przebiegu CDI było retrospektywnych. W ostatnim wydaniu European Journal of Gastroenterology and Hepatology ukazała się praca, w której prospektywnie badano to zjawisko z położeniem nacisku na wskazanie ewentualnych czynników predykcyjnych zgonu u chorych z CDI.
Badanie miało charakter kohortowy i objęło grupę chorych hospitalizowanych w Addenbrooke’s Hospital w Cambridge z rozpoznanym CDI. Przeprowadzono analizę śmiertelności w obserwacji 30-dniowej i podjęto próbę wskazania czynników predykcyjnych zgonu.
Ostatecznie grupę badaną tworzyło 131 chorych. W analizie statystycznej uwzględniono po wstępnej kwalifikacji następujące parametry: leukocytozę powyżej 15000/mm3, stężenie albuminy poniżej 25 g/l, stężenie kreatyniny powyżej 200umol/l oraz białka C-reaktywnego powyżej 100 nmol/l. W analizie multiwariancji wykazano, że leukocytoza łącznie z hipoalbuminemią były czynnikami predykcyjnymi istotnie powiązanymi ze śmiertelnością u chorych z CDI. Autorzy sugerują, że parametry te mogłyby służyć do stratyfikacji ryzyka powikłań CDI u chorych w momencie rozpoczęcia terapii szpitalnej.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.