Specjalizacje, Kategorie, Działy

Spożycie alkoholu a choroba uchyłkowa jelita grubego

Udostępnij:
Choroba uchyłkowa jelita grubego jest jedną z częstszych patologii przewodu pokarmowego. Szacuje się, że uchyłki jelita grubego występują u około 10% osób przed 40 rokiem życia i aż u około 66% osób po ukończeniu 80 roku życia. Wiadomo więc, że głównym czynnikiem ryzyka rozwoju choroby uchyłkowej jest wiek. Wiedza na temat innych czynników ryzyka jest natomiast nadal niewystarczająca. W czasopiśmie Journal of Clinical Gastroenterology ukazała się praca, w której podjęto próbę oceny związku między spożyciem alkoholu a wystąpieniem choroby uchyłkowej jelita grubego.
Choroba uchyłkowa jelita grubego jest jedną z częstszych patologii przewodu pokarmowego. Szacuje się, że uchyłki jelita grubego występują u około 10% osób przed 40 rokiem życia i aż u około 66% osób po ukończeniu 80 roku życia. Wiadomo więc, że głównym czynnikiem ryzyka rozwoju choroby uchyłkowej jest wiek. Wiedza na temat innych czynników ryzyka jest natomiast nadal niewystarczająca. W czasopiśmie Journal of Clinical Gastroenterology ukazała się praca, w której podjęto próbę oceny związku między spożyciem alkoholu a wystąpieniem choroby uchyłkowej jelita grubego.
Autorzy analizowali dane bezobjawowych chorych, którzy poddawani byli przesiewowej kolonoskopii. W badanej grupie przeprowadzono pogłębiony wywiad lekarski ze szczególnym uwzględnieniem narażenia na poszczególne czynniki środowiskowe oraz na zwyczaje żywieniowe. Ostatecznie w badaniu uwzględniono grupę 746 chorych w wieku średnim 61 lat. Badanie endoskopowe wykazało obecność uchyłków w jelicie grubym u 33% chorych. U 71,5% uchyłki występowały w lewej części okrężnicy, u 5,8% - po prawej stronie, a u 22,7% - obustronnie. W analizie uniwariancji wykazano, że niezależnymi czynnikami ryzyka występowania uchyłków były wiek, płeć, obecność polipów gruczolakowych, występowanie zaawansowanej neoplazji, przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego oraz spożywanie alkoholu. Nie wykazano natomiast takiego wpływu w odniesieniu do aktywności fizycznej czy indeksu masy ciała (BMI). Zależność między spożywaniem alkoholu, a chorobą uchyłkową była silniejsza u osób, które częściej i w większych ilościach spożywały alkohol.
Autorzy dokonali także analizy literatury, poświęconej czynnikom ryzyka wystąpienia choroby uchyłkowej oraz częstości jej występowania w wybranych krajach na świecie. Okazało się, że występowanie tej powszechnej choroby jelita grubego było istotnie skorelowane z ilością spożywanego per-capita alkoholu w analizowanych krajach.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.