Specjalizacje, Kategorie, Działy

Stopień oczyszczenia jelita grubego a różne schematy przygotowania do kolonoskopii

Udostępnij:
W ostatnim czasie coraz więcej uwagi przywiązuje się do nowych schematów przygotowania jelita grubego do badania kolonoskopowego. Optymalnym sposobem byłby taki, która oprócz skuteczności, cechowałby się także dużą łatwością w zastosowaniu i akceptowalnością ze strony pacjentów. Na łamach Digestive and Liver Disease ukazały się wyniki randomizowanego, prospektywnego badania, w którym oceniano przydatność niskoobjętościowych schematów z zastosowaniem roztworu pikosiarczanu sodu/cytrynianu magnezu w porównaniu ze schematem z zastosowaniem polietylenoglikolu – PEG z dodatkiem kwasu askorbinowego.
W ostatnim czasie coraz więcej uwagi przywiązuje się do nowych schematów przygotowania jelita grubego do badania kolonoskopowego. Optymalnym sposobem byłby taki, która oprócz skuteczności, cechowałby się także dużą łatwością w zastosowaniu i akceptowalnością ze strony pacjentów. Na łamach Digestive and Liver Disease ukazały się wyniki randomizowanego, prospektywnego badania, w którym oceniano przydatność niskoobjętościowych schematów z zastosowaniem roztworu pikosiarczanu sodu/cytrynianu magnezu w porównaniu ze schematem z zastosowaniem polietylenoglikolu – PEG z dodatkiem kwasu askorbinowego.
Badanie objęło 200 pacjentów, a przygotowanie do kolonoskopii oceniano na podstawie skali Boston Bowel Preparation Scale oraz skali Aronchick. Chorzy wypełniali także odpowiedni kwestionariusz, w którym odnotowywano opinie na temat poszczególnych schematów przygotowywania do badania endoskopowego.
Okazało się, że stopień oczyszczenia jelita nie różnił się między obiema podgrupami. Wynik powyżej 6 punktów w skali bostońskiej odnotowano u 80% osób przygotowujących się preparatem zawierającym pikosiarczan sodu/cytrynian magnezu oraz u 82% stosujących PEG. Podobnie nie odnotowano różnic w przypadku oceny w skali Aronchick. Ponadto wykazano, że pacjenci stosujący preparat pikosiarczanu sodu/cytrynianu magnezu rzadziej doświadczali nieprzyjemnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, wskazali także na lepsze walory smakowe tego preparatu w porównaniu z PEG.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.