Specjalizacje, Kategorie, Działy

Wegetarianizm a ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Udostępnij:
Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych i najgorzej rokujących nowotworów złośliwych. Do modyfikowalnych czynników ryzyka zachorowania na raka jelita grubego należy m.in. dieta. Mimo to, nie określono dotychczas związku pomiędzy stosowaniem diety wegetariańskiej a rozwojem raka jelita grubego. Problematyką tą zajęli się Michael Orlich i wsp., a wyniki swoich badań opublikowali na łamach JAMA Internal Medicine.
Prospektywnym badaniem Adventist Health Study 2 (AHS-2) objęto grupę 96 354 pacjentów zakwalifikowanych do badania w latach 2002 – 2007. Dalszej szczegółowej analizie przeprowadzonej pomiędzy 1 czerwca 2014 roku a 20 października 2014 roku poddano 77 659 pacjentów.
Przyjmując jako kryterium rodzaj stosowanej diety uczestnicy badania zostali przypisani do jednej z następujących podgrup: nie stosujący diety wegetariańskiej, weganie, lakto-ovo wegetarianie, peskowegetarianie, semiwegetarianie.

Średni czas obserwacji pacjentów wyniósł 7.3 lat. W tym czasie u 380 pacjentów z grupy badanej rozpoznano raka okrężnicy, natomiast u 110 raka odbytnicy. Porównując grupę pacjentów stosującą jeden ze schematów diety wegetariańskiej z grupą pacjentów nie stosujących takiej diety, wykazano znamiennie mniejszą zapadalność na raka jelita grubego ogółem pośród wegetarian (HR - 0.78; 95% CI, 0.64–0.95). Podobną zależność stwierdzono biorąc pod uwagę raka okrężnicy (HR - 0.81; 95%CI, 0.65–1.00) oraz raka odbytnicy (HR - 0.71; 95% CI, 0.47–1.06). Ryzyko rozwoju raka jelita grubego było również znamiennie mniejsze przy stosowaniu poszczególnych schematów diety wegetariańskiej w porównaniu z pacjentami nie stosującymi takiej diety i wynosiło odpowiednio: w przypadku wegan – HR 0.84 (95% CI, 0.59–1.19); dla lakto-ovo wegetarian HR - 0.82 (95% CI, 0.65–1.02); dla peskowegetarian HR - 0.57 (95% CI, 0.40–0.82); dla semiwegetarian HR - 0.92 (95% CI, 0.62–1.37). Uzyskane wyniki nie różniły się istotnie po uwzględnieniu płci i rasy badanych.


Michael Orlich i wsp. udowodnili, iż stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się ze znamiennie niższym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Najkorzystniejszy okazuje się pod tym względem peskowegetarianizm. Dieta wegetariańska może więc stanowić istotny element w prewencji pierwotnej wystąpienia tego nowotworu.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.