Specjalizacje, Kategorie, Działy
Mechanizm oddziaływania greliny na wewnątrzkomórkowe szlaki przeżycia i śmierci

Wpływ greliny na przewód pokarmowy

Udostępnij:
Grelina jest to 28-aminokwasowy peptyd z grupą oktanylową przyłączoną do 3. aminokwasu – seryny. Po raz pierwszy wyizolowano ją z żołądka człowieka oraz szczura w 1999 r. Grelina powstaje w procesie potranslacyjnej obróbki preprogreliny. Hormon ten poza żołądkiem jest obecny m.in. w przysadce mózgowej, nerkach, płucach, łożysku i trzustce. Do najważniejszych funkcji greliny u dorosłych zwierząt (szczurów) należy zwiększenie apetytu, stymulacja sekrecji hormonu wzrostu oraz motoryki przewodu pokarmowego. Grelina wzmacnia również efekt cytoprotekcyjny w przewodzie pokarmowym. Ostatnie badania na nowo narodzonych zwierzętach (prosiętach) pokazały, iż grelina powoduje zmniejszenie masy ciała, skrócenie długości jelita cienkiego oraz kosmków jelitowych i tym samym hamuje tempo rozwoju jelita u noworodków. Podobne efekty obserwowano w żołądku i jelicie cienkim u nowo narodzonych szczurów, jednakże po odsadzeniu uzyskano odwrotne efekty. Badania in vitro wykazały pozytywny wpływ greliny na proliferację komórek oraz ich przeżywalność.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.