Wpływ kawy na przebieg wirusowego zapalenia wątroby typu C
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 24.06.2013
Źródło: Cardin R, Piciocchi M, Martines D i wsp. Effects of coffee consumption in chronic hepatitis C: a randomized controlled trial. Dig Liv Dis 2013; 45: 499-504.
W ostatnich latach dysponujemy coraz większą liczbą danych dotyczących pozytywnego wpływu spożycia kawy na przebieg wielu chorób wątroby.
W ostatnich latach dysponujemy coraz większą liczbą danych dotyczących pozytywnego wpływu spożycia kawy na przebieg wielu chorób wątroby. Istnieją dowody na działanie zmniejszające nasilenie procesów włóknienia w tym narządzie np. w alkoholowej chorobie wątroby. Wykazano w kilku pracach, że spożycie kawy może także zmniejszać aktywność wirusowego zapalenia wątroby typu C, a także zmniejszać ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego (HCC) w tej grupie pacjentów.
W ostatnim wydaniu Digestive and Liver Disease opublikowano wyniki randomizowanego badania autorów włoskich, w którym dokonano prospektywnej oceny wpływu spożycia kawy na przebieg zakażenia wirusem HCV. W badaniu uczestniczyło 40 chorych z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C. Chorzy ci zostali zrandomizowani do dwóch grup – w pierwszej spożywano 4 filiżanki kawy dziennie przez 30 dni, natomiast w drugiej chorzy nie spożywali kawy. Następnie, po 30 dniach, doszło do zamiany obu grup w zakresie spożycia kawy.
Wykazano, że spożycie kawy zmniejsza nasilenie stresu oksydacyjnego, zwiększa się także nasilenie apoptozy oraz mniejsza intensywność produkcji włókien kolagenowych. Autorzy spekulują, że zjawiska te mogą być współodpowiedzialne za hamowanie progresji zakażenia HCV.
W ostatnim wydaniu Digestive and Liver Disease opublikowano wyniki randomizowanego badania autorów włoskich, w którym dokonano prospektywnej oceny wpływu spożycia kawy na przebieg zakażenia wirusem HCV. W badaniu uczestniczyło 40 chorych z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C. Chorzy ci zostali zrandomizowani do dwóch grup – w pierwszej spożywano 4 filiżanki kawy dziennie przez 30 dni, natomiast w drugiej chorzy nie spożywali kawy. Następnie, po 30 dniach, doszło do zamiany obu grup w zakresie spożycia kawy.
Wykazano, że spożycie kawy zmniejsza nasilenie stresu oksydacyjnego, zwiększa się także nasilenie apoptozy oraz mniejsza intensywność produkcji włókien kolagenowych. Autorzy spekulują, że zjawiska te mogą być współodpowiedzialne za hamowanie progresji zakażenia HCV.