Specjalizacje, Kategorie, Działy

Wysokie BMI czynnikiem ryzyka rozwoju gruczolaków jelita grubego – metaanaliza

Udostępnij:
Gruczolaki jelita grubego spotykane są nawet u 40% osób po 60 roku życia. Uważa się, że większość przypadków raków jelita grubego powstaje na tle gruczolaka, w utkaniu którego z czasem dochodzi o rozwoju zmian morfologicznych w kierunku dysplastycznym. Dlatego też czynniki ryzyka rozwoju raka jelita grubego powinny być tożsame z czynnikami ryzyka powstania gruczolaka w tej części przewodu pokarmowego.
Jak dotąd uznaje się, że palenie tytoniu, dieta uboga w błonnik a bogata w tłuszcze zwierzęce, brak aktywności fizycznej – zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego. Natomiast dane dotyczące potencjalnego wpływu zwiększonego indeksu masy ciała (BMI – ang. body mass index) są niejednoznaczne i sprzeczne. W ostatnim wydaniu czasopisma Gastroenetrology opublikowano pracę będącą metaanalizą poświęconą temu problemowi. Autorzy przestudiowali dane literaturowe pochodzące z baz Medline, EMBASE i ISI Wen of Science. Wyszukano 36 niezależnych badań, uwzględniających w sumie 29860 pacjentów.
Analiza statystyczna wykazała, że wzrost BMI może być niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju gruczolaków jelita grubego. Autorzy zwracają co prawda uwagę na pewną niejednorodność uwzględnionych badań, jednak związek między badanymi parametrami był istotny. Opisywany wzrost ryzyka rozwoju gruczolaków jelita grubego u otyłych pacjentów był niezależny od wieku, rasy, płci, schematu przeprowadzenia danego badania czy aspektów geograficznych. Szczególnie zwiększone ryzyko odnosiło się do gruczolaków okrężnicy, w mniejszym stopniu – odbytnicy.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.