Zachwiania rytmu okołodobowego jedną z przyczyn zapalnych chorób jelit?
Autor: Małgosia Michalak
Data: 28.05.2014
Źródło: Robin M. Voigt, Christopher B. Forsyth, Stefan J. Green, Ece Mutlu, Phillip Engen, Martha H. Vitaterna, Fred W. Turek, Ali Keshavarzian. Circadian Disorganization Alters Intestinal Microbiota. PLoS ONE, 2014; 9 (5): e97500 DOI: 10.1371/journal.pone.009750
Zaburzenia rytmów okołodobowych w połączeniu z dietą bogatą w tłuszcze i cukry mogą przyczyniać się do rozwoju zapaleń jelit.
Zaburzenia rytmów okołodobowych w połączeniu z dietą bogatą w cukry i tłuszcze mogą przyczyniać się do rozwoju zapalnych chorób jelit - to główne wnioski z badania przeprowadzonego przez naukowców z Rush University Medical Center. Ich praca została opublikowana na stronach internetowych PLOS ONE.
Badanie było przeprowadzane na myszach, u których poprzez zmienną ekspozycję na światło (ciemno/jasno) doprowadzono do rozchwiania rytmów okołodobowych. Części zwierząt podawano standardowe pożywienie, części natomiast bogate w tłuszcze oraz w cukry. Naukowcy odkryli, że u myszy jedynie z zaburzonymi rytmami nie rozwijała się inna flora bakteryjna niż u zwierząt z grupy kontrolnej. Natomiast wszystkie zwierzęta z grupy otrzymującej bogatocukrowe i bogatotłuszczowy pokarm, bez względu na status ich rytmów okołodobowych, miały również zmienioną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dodatkowo okazało się, że zwierzęta, które jednocześnie miały rozchwiane rytmy okołodobowe i zmienioną dietę, miały również najwięcej bakterii znanych z promowania stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.
Wyniki badania są szczególnie interesujące w kontekście pracy zmianowej, np. pracowników ochrony zdrowia czy policji. Kolejnym krokiem naukowców ma być próba określenia czy istnieje związek między zaburzeniami rytmów okołodobowych a rakiem jelita grubego.
Badanie było przeprowadzane na myszach, u których poprzez zmienną ekspozycję na światło (ciemno/jasno) doprowadzono do rozchwiania rytmów okołodobowych. Części zwierząt podawano standardowe pożywienie, części natomiast bogate w tłuszcze oraz w cukry. Naukowcy odkryli, że u myszy jedynie z zaburzonymi rytmami nie rozwijała się inna flora bakteryjna niż u zwierząt z grupy kontrolnej. Natomiast wszystkie zwierzęta z grupy otrzymującej bogatocukrowe i bogatotłuszczowy pokarm, bez względu na status ich rytmów okołodobowych, miały również zmienioną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dodatkowo okazało się, że zwierzęta, które jednocześnie miały rozchwiane rytmy okołodobowe i zmienioną dietę, miały również najwięcej bakterii znanych z promowania stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.
Wyniki badania są szczególnie interesujące w kontekście pracy zmianowej, np. pracowników ochrony zdrowia czy policji. Kolejnym krokiem naukowców ma być próba określenia czy istnieje związek między zaburzeniami rytmów okołodobowych a rakiem jelita grubego.