Specjalizacje, Kategorie, Działy

Zalecenia dietetyczne w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby

Udostępnij:
Jak powszechnie wiadomo niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD) jest aktualnie najczęstszą chorobą tego narządu. Stanowi niezależny czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Istnieją trzy główne źródła nadmiernego gromadzenia lipidów w wątrobie: lipoliza tkanki tłuszczowej organizmu i wychwyt uwolnionych w wyniku tego procesu wolnych kwasów tłuszczowych przez wątrobę, lipogeneza wątrobowa oraz nieprawidłowa dieta („dowóz” wraz z pożywieniem).
W jednym z tegorocznych wydań World Journal of Gastroenterology ukazała się praca omawiająca zalecenia dietetyczne u chorych z NAFLD wraz z innymi zasadami niefarmakologicznego postępowania w tej powszechnej chorobie.
I tak autorzy zalecają
1. ćwiczenia aerobowe – marsz 30 minut dziennie lub na dystansie > 5km 3 x w tygodniu;
2. ograniczenie kaloryczne posiłków do < 30kcal/kg/dobę, z zastosowanie zbilansowanej diety z ograniczeniem spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów trans oraz cukrów prostych;
3. redukcja masy ciała – 10% masy/6 miesięcy;
4. unikanie gwałtownej redukcji masy ciała, czyli > 1,6 kg/tydzień;
5. leczenie schorzeń współtowarzyszących (cukrzycy, otyłości, itp.)
6. unikanie napojów słodzonych sztucznymi środkami słodzącymi, fast-foodów, żywności genetycznie modyfikowanej;
7. w przypadku znacznej otyłości (BMI > 40 lub BMI > 35 ze współistnieniem chorób z kręgu chorób metabolicznych) – rozważyć chirurgię bariatryczną;
8. stosowanie witaminy E (400-800 IU/d), witaminy D (1000 IU/d), kwasów omega-3 (1 g/d - ryby) i kwasów omega-9 (olej z oliwek);
9. poradnictwo żywieniowe realizowane przez multidyscyplinarny zespół składający się z dietetyka, psychologa itd.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.