Specjalizacje, Kategorie, Działy

Związek mikroflory jelitowej z ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego

Udostępnij:
Badania naukowców z University of Michigan w Ann Arbor oraz z Baylor College of Medicine w Houston przeprowadzone na myszach sugerują, że skład mikroflory jelitowej może mieć wpływ na ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – donosi czasopismo „mBio”.
Punktem wyjścia było to, że skład mikroflory jelitowej u chorych na raka jelita grubego różni się od składu osób zdrowych. Naukowcy postanowili sprawdzić czy te różnice powstają w wyniku rozwoju nowotworu czy też aktywnie przyczyniają się do procesu nowotworowego. Doświadczenie przeprowadzali na myszach służących za model do badania raka jelita grubego rozwijającego się na podłożu zapalnym.
Gdy, porównali mikroflorę jelitową tych gryzoni z zdrowymi myszami zauważyli, że jest ona bogatsza w bakterie należące do rodzaju Bacteroides, Odoribacter i Akkermansia oraz uboższa w bakterie należące do rodzin Prevotellaceae i Porphyromonadaceae.
Kolejnym krokiem, było przeszczepienie myszom pozbawionym bakterii w organizmie mikroflorę jelitową gryzoni z guzami jelita grubego. Wykazało to, że dużo częściej prowadziło to do rozwoju u nich tego typu nowotworu, niż przeszczepianie mikroflory od zdrowych myszy. Zdaniem naukowców w rozwoju raka jelita grubego u myszy rolę odgrywa nie tylko stan zapalny, ale też bakterie, które kolonizują jelito. Kolejny wniosek jest taki, że prawdopodobnie zmiany w składzie mikroflory, do jakich dochodzi pod wpływem stanu zapalnego, stwarzają warunki sprzyjające powstawaniu nowotworu.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.