Związki pomiędzy mikrobiotą jelitową, a genetycznym ryzykiem RZS
Autor: Małgorzata Lipko
Data: 30.06.2020
Źródło: lek. med. Mikołaj Kamiński
Istnieje szereg wariantów genetycznych, które są odpowiedzialne za zwiększoną dziedziczną skłonność reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Jednym z czynników środowiskowych ryzyka reumatoidalnego zapalenia stawów może być mikrobiota jelitowa. Na łamach Lancet Rheumatology ukazała się praca, która powiązała ryzyko genetyczne RZS z mikrobiotą jelitową.
W badaniu wykorzystano dane pochodzące z kohorty Twins UK. Z bazy wykluczono osoby u których zdiagnozowano RZS oraz ich bliźniacze rodzeństwo. Opierając się na 233 polimorfizmach odpowiedzialnych za zwiększone ryzyko RZS opracowano genetyczną skalę ryzyka RZS. Mikrobiotę jelitową zbadano na podstawie zsekwencjonowania genów 16s rRNA w próbkach stolca.
Liczba bakterii z rodzaju Prevotella w próbkach stolcu była pozytywnie związana z ryzykiem RZS u osób bez tej choroby. Ponadto obecność bakterii rodzaju Prevotella była związana z występowaniem przedklinicznego stadium RZS.
Bakterie z rodzaju Prevotella w mikrobiocie jelitowej są związane z genotypem zwiększającym ryzyko RZS. Być może modyfikacja mikrobioty jelitowej mogłaby stać się w przyszłości działaniem profilaktycznym u osób ze zwiększonym ryzykiem RZS.
Liczba bakterii z rodzaju Prevotella w próbkach stolcu była pozytywnie związana z ryzykiem RZS u osób bez tej choroby. Ponadto obecność bakterii rodzaju Prevotella była związana z występowaniem przedklinicznego stadium RZS.
Bakterie z rodzaju Prevotella w mikrobiocie jelitowej są związane z genotypem zwiększającym ryzyko RZS. Być może modyfikacja mikrobioty jelitowej mogłaby stać się w przyszłości działaniem profilaktycznym u osób ze zwiększonym ryzykiem RZS.