10 tys. osób dziennie umiera w Europie z powodu chorób układu krążenia
Światowa Organizacja Zdrowia w najnowszym raporcie informuje, że choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną przedwczesnych zgonów w europejskim regionie WHO. Schorzenia te odpowiadają za co czwarty przedwczesny zgon.
- Prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu z powodu chorób układu krążenia jest pięciokrotnie wyższe w krajach Europy Wschodniej oraz Azji Środkowej w porównaniu z Europą Zachodnią
- Przyczyną problemów z układem sercowo-naczyniowym jest nadmierne spożycie soli i źle leczone lub nieleczone nadciśnienie tętnicze
- Co roku w europejskim regionie WHO z powodu chorób układu krążenia umierają 4 mln osób
- Według ekspertów decydenci powinni wprowadzić obowiązkowe limity zawartości soli w powszechnie spożywanej żywności, w tym żywności przetworzonej oraz żywności podawanej w punktach gastronomicznych i stołówkach
Z najnowszego raportu WHO „Action on salt and hypertension: reducing cardiovascular disease burden in the WHO European Region” wynika, że choroby układu krążenia są główną przyczyną niesprawności i przedwczesnych zgonów w europejskim regionie WHO, który obejmuje 53 kraje – głównie Europy i częściowo Azji. Schorzenia te odpowiadają za 42,5 proc. wszystkich zgonów – czyli ok. 10 tys. dziennie.
Mężczyźni umierają z powodu chorób układu krążenia dwa razy częściej niż kobiety
Jak podają autorzy publikacji, mężczyźni umierają z powodu tych chorób 2,5 razy częściej niż kobiety. Występują również różnice między regionami – prawdopodobieństwo przedwczesnego (tj. w wieku 30–69 lat) zgonu z powodu chorób układu krążenia jest niemal pięciokrotnie wyższe w krajach Europy Wschodniej oraz Azji Środkowej w porównaniu z Europą Zachodnią.
Do najważniejszych przyczyn tych statystyk autorzy raportu WHO zaliczają: nadmierne spożycie soli i nadciśnienie tętnicze, które jest nieleczone lub źle leczone.
Powinno się wprowadzić regulacje dotyczące zawartości soli w żywności przetworzonej
Aż w 52 z 53 krajów, które znajdują się w europejskim regionie WHO, średnie spożycie soli kuchennej przekracza normę rekomendowaną przez organizację, tj. maksymalnie 5 gramów dziennie (łyżeczka do herbaty). Nadmierna konsumpcja soli jest głównym czynnikiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, a to z kolei jest głównym czynnikiem ryzyka zgonów z powodu zawałów serca, udarów mózgu i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Według autorów raportu najważniejszym źródłem dużej ilości soli w diecie jest żywność przetworzona, w tym fast food. Dlatego regulacje dotyczące ograniczenia zawartości soli w żywności przetworzonej mogą mieć potencjalnie korzystny wpływ na zdrowie ludzi, ocenili eksperci WHO.
Jeden na trzech dorosłych cierpi na nadciśnienie tętnicze
Kolejnym problemem jest rozpowszechnienie nadciśnienia tętniczego – w europejskim regionie WHO zmaga się z nim jeden na trzech dorosłych w wieku od 30 do 79 lat. Jest to najwyższy wskaźnik na świecie.
Nieleczone lub nieprawidłowo leczone nadciśnienie tętnicze prowadzi do zawałów serca i udarów mózgu, które mogą zakończyć się zgonem. W raporcie specjaliści podają, że nadciśnienie tętnicze jest głównym czynnikiem ryzyka zgonu i niesprawności w europejskim regionie WHO, odpowiada bowiem za około 25 proc. zgonów i 13 proc. przypadków niesprawności.
– Chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz nadciśnieniu tętniczemu można w dużym stopniu zapobiegać, jak również trzymać je pod kontrolą – skomentował dr Hans Henri P. Kluge, dyrektor WHO na region europejski. Zaznaczył, że co roku w europejskim regionie WHO z powodu chorób układu krążenia umierają 4 mln osób.
Eksperci apelują o zintegrowane działania i zalecają edukację
Eksperci WHO postulują w raporcie o zintegrowane działania dotyczące zarówno ograniczenia spożycia soli, jak i wykrywania oraz kontrolowania nadciśnienia tętniczego. Zdaniem Klugego samo wdrożenie ukierunkowanej polityki mającej na celu ograniczenie spożycia soli o 25 proc. mogłoby do 2030 r. uratować życie około 900 tys. osób.
Konieczne jest także wprowadzenie obowiązku umieszczania etykiet na przodzie opakowań, mające na celu wspieranie konsumentów w dokonywaniu świadomych i zdrowszych wyborów oraz organizowanie kampanii edukujących społeczeństwo i wspieranie zmiany zachowań w celu zmniejszenia spożycia soli.
Choć nie jest to w interesie branży spożywczej, redukcja zawartości soli w populacji poprzez obowiązkową zmianę składu daje szybkie efekty, ratuje ludzkie życie i przynosi oszczędności dla systemu ochrony zdrowia – oceniają autorzy raportu.
Konieczne jest również diagnozowanie i leczenie nadciśnienia tętniczego z uwzględnieniem standardowych protokołów leczenia oraz zapewnienia pacjentom opieki zespołowej. Kluczowy jest lepszy dostęp do podstawowych leków i wyrobów medycznych dla osób, u których zdiagnozowano nadciśnienie, podkreślili eksperci WHO. Ponadto kampanie edukacyjne na temat nadciśnienia tętniczego i jego groźnych powikłań mogą poprawić poziom wiedzy społeczeństwa i zwiększyć przestrzeganie zaleceń lekarskich przez pacjentów – ocenili autorzy raportu.