5 złotych dziennie na wyżywienie jednego pacjenta

Udostępnij:
Jak sprawdziła Federacja Przedsiębiorców Polskich, w większości szpitali dzienna stawka żywieniowa wynosi zaledwie 5 zł. Na szpitalnych talerzach pojawiają się najtańsze produkty, a racje żywnościowe są tak małe, że chorzy opuszczają szpitale niedożywieni.
Jak pisze "Superexpress", lepsze racje żywieniowe mają nawet więźniowie. Osadzeni mogą liczyć na zróżnicowaną dietę: lekkostrawną, bezmięsną lub dla cukrzyków. Stawka podstawowa wynosi 5,20, lekkostrawna - 5,20, a dla cukrzyków - 5,70 zł.

- W szpitalu wszyscy chorzy dostają to samo, choć jadłospis powinien być układany pod konkretnego pacjenta. Nie ma szans, żeby za 5 zł dziennie zapewnić zdrową i zbilansowaną dietę. Stawka powinna być dwukrotnie wyższa, a co najmniej połowę talerza pacjenta powinny zajmować warzywa i owoce - oburza się Aneta Łańcuchowska, dietetyk.

Dyrektorzy szpitali oszczędzają na jedzeniu, bo wiedzą, że swych bliskich dożywi rodzina.

Zdaniem Federacji Przedsiębiorców Polskich sytuacja mogłaby się poprawić, gdyby stawkę żywieniową dla szpitala odgórnie ustalał minister zdrowia. Dyrektorzy szpitali nie mogliby wtedy oszczędzać na chorych.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.