BeneoPro VWG oraz Orafti®L58 – płynny frukto-oligosacharyd organiczny (FOS).

Udostępnij:
Podczas tegorocznych targów Hi Europe (HiE) w Madrycie, BENEO – wiodący producent składników funkcjonalnych – zaprezentuje dwa nowe wyroby: witalny gluten BeneoPro VWG oraz Orafti®L58 – płynny frukto-oligosacharyd organiczny (FOS). Ponadto BENEO przedstawi szereg tzw. platform z rozwiązaniami, ,które umożliwiają klientom odkrycie walorów technicznych, żywieniowych i zdrowotnych, którymi charakteryzują się wszystkie pozycje składające się na portfel wyrobów firmy BENEO.
BeneoPro VWG

Debiut rynkowy BeneoPro VWG z pewnością wzbogaci asortyment składników funkcjonalnych BENEO. Dzięki takim właściwościom technologicznym jak wspomaganie wytrzymałości ciasta, podwyższanie wiskoelastyczności i zdolności wchłaniania wody oraz wydłużanie okresu przechowywania, BeneoPro VWG rozszerza ofertę rozwiązań BENEO użytecznych przy produkcji pieczywa, wyrobów ciastkarskich, produktów zbożowych, makaronów, wyrobów mięsnych itp. Wprowadzenie glutenu witalnego BeneoPro VWG jeszcze bardziej rozszerza ofertę produktów BENEO opartych na białku roślinnym, a jednocześnie wzmacnia pozycję rynkową firmy w kategorii dodatków piekarniczych oraz środków poprawiających teksturę.



Orafti®L58 Organic

Podczas targów HiE, na stoisku firmy BENEO, znanej z wytwarzania inuliny i oligofruktozy pozyskiwanej z cykorii, zaproszeni eksperci będą prezentować własności najnowszego płynnego frukto-oligosacharydu organicznego firmy BENEO: Orafti®L58 Organic. Wyrób ten jest już dopuszczony do obrotu na rynku USA na podstawie amerykańskiego certyfikatu: Krajowego Systemu Certyfikacji Żywności Ekologicznej NOP (National Organic Program). W Europie procedura certyfikacji na rynek unijny dobiega już końca. Orafti®L58 Organic, produkowany z cukru ekologicznego, ma do zaoferowania liczne zalety technologiczne i żywieniowe. Można go stosować jako błonnik prebiotyczny, wspomagający zdrowie układu trawiennego bądź jako zamiennik cukru w produktach takich jak jogurty, lody, płatki śniadaniowe, batony zbożowe oraz w wypiekach, np. biszkoptach i innych produktach piekarniczych. Firmy spożywcze w UE mają teraz okazję zapoznać się próbkami produkcyjnymi L58 Organic, a regularna produkcja na rynki unijne rozpocznie się w pierwszych miesiącach roku 2011.



Yves Servotte, Członek Zarządu BENEO ocenia: „Dzięki targom HiE mamy fantastyczną okazję zaprezentowania naszym obecnym i potencjalnym klientom stale rozszerzającego się asortymentu naszych składników funkcjonalnych. Premiera wyrobów BeneoPro VWG i Orafti®L58 Organic stanowi dalszy krok w rozwijaniu naszej oferty wyrobów organicznych i produktów opartych na białku roślinnym, dzięki czemu przed nami i naszymi klientami otwierają się nowe, fascynujące perspektywy wzrostu.”



Platformy z rozwiązaniami BENEO

Czerpiąc wiedzę z sukcesu odniesionego przez platformy z rozwiązaniami z zeszłorocznych targów FiE, BENEO na tegoroczne HiE przygotowuje pięć takich platform. Odwiedzający stoisko firmy będą mogli wysłuchać danych o produktach oraz informacji o rynku i o zachowaniach konsumenckich. Spotkanie prowadzone będzie przez ekspertów omawiających też techniczne, żywieniowe i zdrowotne własności składników BENEO. Popularność platform BENEO pośród dotychczasowych i potencjalnych klientów wynika z faktu, iż udostępniają one producentom żywności kompleksową wiedzę potrzebną do opracowania innowacyjnych, zrównoważonych i zdrowych wyrobów spożywczych na rynki produktów mleczarskich, napojów, słodyczy, żywności dla dzieci i produktów piekarniczych. BENEO wspiera swoich klientów, oferując rozwiązania dotyczące całości procesu tworzenia produktu. Zaczynając od pomysłów na nowe wyroby i pracach koncepcyjnych opartych na rozumieniu konsumenta i badaniach rynku, a kończąc na udzielaniu informacji o obowiązujących przepisach i opracowywaniu receptur udanych produktów.



Osoby, które pragną uzyskać więcej informacji o nowych wyrobach oraz o platformach oferujących rozwiązania BENEO zapraszamy na stoisko M6, gdzie będzie można pobrać egzemplarze specjalnego targowego wydania czasopisma naukowego Window to Science, publikowanego przez BENEO. Wydawnictwo zawiera wiele aktualnych informacji, m.in. o zdrowej florze jelitowej i o błonniku dietetycznym.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.