Jedz ryby – nie będziesz miała raka piersi

Udostępnij:
Regularne jedzenie tłustych ryb, takich jak łosoś, tuńczyk czy sardynki może pomóc w obniżeniu ryzyka zachorowania na raka piersi – sugeruje raport z badań zamieszczony w BMJ.
Badania przeprowadził Duo Li, profesor żywienia Zhejiang University w Hangzhou w Chinach. Jak dowodzi prof. Li, wymienione ryby zawierają rodzaj kwasu tłuszczowego znany jako n-3 wielonienasycony kwasów tłuszczowy (PUFA). – Tymczasem myśmy wykazali, że zwiększone spożycie n-3 PUFA ma działanie ochronne przed rakiem piersi – mówi prof. Duo Li.
Jego zespół przeprowadził 21 różnych badań obejmujących w sumie 800 tys. kobiet w Stanach Zjednoczonych, Europie i Azji, oraz 20 tys. przypadków raka piersi. Czas obserwacji wyniósł od czterech do 20 lat. Analiza, konsumpcji większości typów PUFA wskazała, że kobiety spożywające wspomniane ryby miały 14-procentową redukcję ryzyka zachorowania na raka piersi. A jak przypomina prof. Li, kwas tłuszczowy zawierający PUFA, może stymulować mózg, i w efekcie cały układ odpornościowy.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.