OZPSP apeluje o przedłużenie programu
Zarząd Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Szpitali Powiatowych zwrócił się z apelem do minister zdrowia Izabeli Leszczyny o przedłużenie realizacji programu pilotażowego ,,Dobry posiłek w szpitalu”.
„Od wielu lat jakość posiłków serwowanych pacjentom w szpitalach była przedmiotem krytyki ze strony opinii publicznej oraz mediów. Fotografie przedstawiające dania o niskiej jakości i nieestetycznym wyglądzie stały się symbolem problemów związanych z żywieniem w placówkach medycznych. Program ,,Dobry posiłek w szpitalu” pozwolił na wprowadzenie znaczących zmian, które wyeliminowały negatywne opinie dotyczące jakości posiłków i przyczyniły się do poprawy żywienia pacjentów” – czytamy w apelu.
„Dzięki realizacji programu posiłki serwowane w szpitalach zyskały na wartościach odżywczych, co pozwala lepiej odpowiadać na potrzeby osób hospitalizowanych, szczególnie tych wymagających zbilansowanej diety. Poprawie uległa również estetyka dań, co zwiększyło ich atrakcyjność i zachęciło pacjentów, w tym osoby z obniżonym apetytem, do spożycia przygotowanych potraw. Zmiany te spotkały się z bardzo pozytywną reakcją pacjentów, którzy doceniają różnorodność, smak oraz jakość serwowanych posiłków” – dodano w dokumencie.
OZPSP podkreśla, że odpowiednie żywienie stanowi kluczowy element procesu leczenia. Wpływa nie tylko na poprawę stanu zdrowia i regenerację organizmu pacjenta, ale także na zmniejszenie ryzyka powikłań związanych z chorobą. Właściwa dieta dostosowana do indywidualnych potrzeb wspiera zarówno zdrowie fizyczne, jak i psychiczne pacjentów, podnosząc ich komfort i jakość życia podczas hospitalizacji.
„Uważamy, że program «Dobry posiłek w szpitalu» powinien być kontynuowany jako odrębny produkt, a jego finansowanie nie powinno być wliczane w wycenę świadczeń zdrowotnych. Tego rodzaju rozwiązanie zapewni większą transparentność finansowania i umożliwi utrzymanie wysokich standardów żywienia w szpitalach. Wchłonięcie programu do wyceny świadczeń mogłoby obniżyć jego skuteczność i ograniczyć dostępność środków na poprawę jakości posiłków” – podkreślono.
Zarząd Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Szpitali Powiatowych wyraża nadzieję, że Ministerstwo Zdrowia dostrzeże znaczenie programu ,,Dobry posiłek w szpitalu” i podejmie decyzję o jego kontynuacji.
„Wierzymy, że przedłużenie realizacji programu przyniesie dalsze korzyści, zarówno dla pacjentów, jak i dla podmiotów leczniczych, przyczyniając się do dalszego podnoszenia standardów opieki zdrowotnej w Polsce” – zaznaczył OZPSP w apelu do minister zdrowia.