Orzechem w raka

Udostępnij:
Orzechy obniżają ryzyko śmierci z powodu raka i chorób układu krążenia – wynika za badań przeprowadzonych przez zespół pod kierunkiem prof. Jordi Salas-Salvada z Universitat Rovira i Virgili w Hiszpanii.
Naukowcy przeprowadzili analizę żywienia PREDIMED u ponad 7 tys. osób w wieku od 55 do 90 lat. Badacze zbadali wpływ diety śródziemnomorskiej z dodatkiem orzechów i oliwy. Wyniki sugerują, że u ludzi, którzy jedzą więcej niż trzy porcje orzechów (porcja - 28 g) w tygodniu, ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia jest mniejsze o 55 proc., a ryzyko zachorowania na raka mniejsze o 40 proc. – Dlaczego orzechy zapobiegają przedwczesnej śmiertelności, nie jest dla nas jeszcze w pełni jasne. Warto jednak podkreślić, że np. orzechy włoskie mają szczególnie wysoką zawartość kwasu alfa-linolowego i fitochemikaliów, a także włókna i minerały, takie jak wapń , magnez, potas, które mogą przyczyniać się do ich pozytywnego oddziaływania – mówi prof. Jordi Salas-Salvada.
Warto dodać, że badania zaprezentowane na konwencji amerykańskiego towarzystwa „Chemical Society” wykazały, iż orzechy są najlepszym źródłem przeciwutleniaczy. W innych badaniach wykazano, że osoby jedzące orzechy miały niższy wskaźnik masy ciała i węższą talię, były też mniej skłonne do palenia papierosów.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.