PZH wydał przewodnik po terminologii: toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka
Redaktor: Kamila Gębska
Data: 21.08.2013
Źródło: PZH, KG
Działy:
Poinformowano nas
Aktualności
Publikacja zawiera ponad 1700 haseł i objaśnień terminów stosowanych w toksykologii, ekotoksykologii, bezpieczeństwie żywności, analizie ryzyka, zdrowiu publicznym i innych dziedzinach pokrewnych.
Definicje haseł zostały opracowane na podstawie wielu źródeł, jednak szczególne znaczenie nadano terminom pojawiającym się w prawodawstwie Unii Europejskiej, dokumentach OECD i FAO/WHO oraz oficjalnych dokumentach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Przewodnik składa się z czterech części: terminy polskie, ich definicje i angielskie odpowiedniki; terminy angielskie i ich odpowiedniki polskie; wykaz skrótów polskich i angielskich; wykaz najważniejszych materiałów źródłowych.
Autorami haseł są pracownicy Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz członkowie różnych grup roboczych m.in. Komisji Europejskiej, Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, OECD, Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
Przewodnik składa się z czterech części: terminy polskie, ich definicje i angielskie odpowiedniki; terminy angielskie i ich odpowiedniki polskie; wykaz skrótów polskich i angielskich; wykaz najważniejszych materiałów źródłowych.
Autorami haseł są pracownicy Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz członkowie różnych grup roboczych m.in. Komisji Europejskiej, Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, OECD, Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.