WHO ostrzega przed mięsem – podnosi ryzyko raka
Redaktor: Kamila Gębska
Data: 27.10.2015
Źródło: KG,tvp.info
Szynka, kiełbasa, bekon – wędliny z przetworzonego czerwonego mięsa powodują raka – ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Organizacja zaznacza jednak, że czerwone mięso ma także właściwości korzystne dla organizmu.
W raporcie organizacji można przeczytać, że już 50 g przetworzonego czerwonego mięsa w postaci wędliny, czyli mniej niż dwa plastry bekonu, spożywane dziennie podnoszą ryzyko zachorowania na raka odbytnicy o 18 proc. – relacjonuje BBC.
Rakotwórczo działają w wędlinach związki chemiczne dodawane pod postacią konserwantów, albo takie, które powstają podczas przetwarzania (np. wędzenia czy peklowania). W Wielkiej Brytanii około sześciu na sto osób zapada na raka jelita.
Brytyjska organizacja Cancer Research UK podkreśla, że spożycie mięsa należy ograniczyć, ale nie trzeba go z diety eliminować.
Rakotwórczo działają w wędlinach związki chemiczne dodawane pod postacią konserwantów, albo takie, które powstają podczas przetwarzania (np. wędzenia czy peklowania). W Wielkiej Brytanii około sześciu na sto osób zapada na raka jelita.
Brytyjska organizacja Cancer Research UK podkreśla, że spożycie mięsa należy ograniczyć, ale nie trzeba go z diety eliminować.