WHO ostrzega przed mięsem – podnosi ryzyko raka

Udostępnij:
Szynka, kiełbasa, bekon – wędliny z przetworzonego czerwonego mięsa powodują raka – ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Organizacja zaznacza jednak, że czerwone mięso ma także właściwości korzystne dla organizmu.
W raporcie organizacji można przeczytać, że już 50 g przetworzonego czerwonego mięsa w postaci wędliny, czyli mniej niż dwa plastry bekonu, spożywane dziennie podnoszą ryzyko zachorowania na raka odbytnicy o 18 proc. – relacjonuje BBC.

Rakotwórczo działają w wędlinach związki chemiczne dodawane pod postacią konserwantów, albo takie, które powstają podczas przetwarzania (np. wędzenia czy peklowania). W Wielkiej Brytanii około sześciu na sto osób zapada na raka jelita.

Brytyjska organizacja Cancer Research UK podkreśla, że spożycie mięsa należy ograniczyć, ale nie trzeba go z diety eliminować.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.