123RF
Im większe stężenie karotenoidów we krwi, tym mniejsze obciążenie miażdżycą
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 26.06.2023
Źródło: PAP/Paweł Wernicki
Działy:
Aktualności w Neurologia
Aktualności
Tagi: | karotenoidy, dieta, złogi miażdżycowe, miażdżyca |
Bogata w karotenoidy dieta ma związek z mniej nasilonym odkładaniem się złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych – poinformowało pismo „Clinical Nutrition”.
Badania na grupie 200 osób w wieku od 50 do 70 lat przeprowadzili naukowcy z Instituto de Investigaciones Biomédicas August Pi i Sunyer (IDIBAPS) oraz Universitat Oberta de Catalunya (UOC) w Barcelonie.
Dieta odgrywa kluczową rolę w chorobach układu krążenia. Karotenoidy to bioaktywne związki występujące w żółtych, pomarańczowych i zielonych owocach i warzywach, takich jak marchew, szpinak, sałata, pomidory, słodkie ziemniaki, brokuły, melony kantalupa, papryka, mango, papaja, morele i dynie. Karotenoidy są potencjalnie zdolne do zwalczania miażdżycy. – Jednak przeprowadzone do tej pory badania nie były rozstrzygające, a nawet wydawało się, że podawane jako suplement karotenoidy mają szkodliwy wpływ – wyjaśniła kierująca pracami prof. Gemma Chiva Blanch.
200 objętych badaniem osób wchodziło w skład kohorty DIABIMCAP. Mierzono w ich przypadku dwa parametry: stężenie karotenoidów we krwi oraz obecność blaszek miażdżycowych w tętnicy szyjnej.
Miażdżyca to gromadzenie się tłuszczów – głównie złego cholesterolu (LDL) na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych, co utrudnia krążenie krwi. Powstałe blaszki miażdżycowe zwężają naczynia krwionośne, co utrudnia przepływ krwi. Co gorsza, blaszki te mogą pękać i tworzyć zakrzepy, które utrudniają przepływ krwi. W rezultacie może dojść do zawału mięśnia sercowego (gdy krew nie dociera do serca) lub udaru niedokrwiennego (jeśli krew nie dociera do mózgu).
– Z badania wynika, że im większe stężenie karotenoidów we krwi, tym mniejsze obciążenie miażdżycą, szczególnie u kobiet. (...) Możemy więc potwierdzić, że dieta bogata w owoce i warzywa, a tym samym w karotenoidy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia – wskazała prof. Chiva Blanch.
Więcej informacji w artykule źródłowym (https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(23)00147-4/fulltext).
Tytuł pochodzi od redakcji
Dieta odgrywa kluczową rolę w chorobach układu krążenia. Karotenoidy to bioaktywne związki występujące w żółtych, pomarańczowych i zielonych owocach i warzywach, takich jak marchew, szpinak, sałata, pomidory, słodkie ziemniaki, brokuły, melony kantalupa, papryka, mango, papaja, morele i dynie. Karotenoidy są potencjalnie zdolne do zwalczania miażdżycy. – Jednak przeprowadzone do tej pory badania nie były rozstrzygające, a nawet wydawało się, że podawane jako suplement karotenoidy mają szkodliwy wpływ – wyjaśniła kierująca pracami prof. Gemma Chiva Blanch.
200 objętych badaniem osób wchodziło w skład kohorty DIABIMCAP. Mierzono w ich przypadku dwa parametry: stężenie karotenoidów we krwi oraz obecność blaszek miażdżycowych w tętnicy szyjnej.
Miażdżyca to gromadzenie się tłuszczów – głównie złego cholesterolu (LDL) na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych, co utrudnia krążenie krwi. Powstałe blaszki miażdżycowe zwężają naczynia krwionośne, co utrudnia przepływ krwi. Co gorsza, blaszki te mogą pękać i tworzyć zakrzepy, które utrudniają przepływ krwi. W rezultacie może dojść do zawału mięśnia sercowego (gdy krew nie dociera do serca) lub udaru niedokrwiennego (jeśli krew nie dociera do mózgu).
– Z badania wynika, że im większe stężenie karotenoidów we krwi, tym mniejsze obciążenie miażdżycą, szczególnie u kobiet. (...) Możemy więc potwierdzić, że dieta bogata w owoce i warzywa, a tym samym w karotenoidy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia – wskazała prof. Chiva Blanch.
Więcej informacji w artykule źródłowym (https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(23)00147-4/fulltext).
Tytuł pochodzi od redakcji