Białko Nischarin zapobiegnie otyłości i cukrzycy?
Autor: Marta Koblańska
Data: 06.09.2017
Źródło: ScienceDaily/MK
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Badanie prowadzone przez dr Suresha Alahari oraz Freda Brazda, profesora chemii i biologii molekularnej na Louisiana State University wykazało potencjał białka do leczenia i zapobiegania schorzeniom metabolicznym, w tym otyłości i cukrzycy. Odkrycie zostało opublikowane w Journal of Biological Chemistry.
Mowa o nowym białku Nischarin odkrytym w laboratorium Alahari. Zespół badaczy wykazał, że jego funkcje w postaci posiadanego przezeń molekularnego „rusztowania” oraz dzięki reakcjom z kilkoma innymi białkami w licznym procesach biologicznych kontrolują aktywność genu AMPK. Gen ten reguluje stabilność metaboliczną. Białko zaślepia gen oraz hamuje jego aktywność.
W modelu na myszach ze sztucznie wyłączanymi genami zaobserwowano zmniejszoną aktywność genów odpowiedzialnych za produkcję glukozy. Badanie wykazało także, że Nischarin oddziałuje również z genami regulującymi absorpcję glukozy. Poziomy glukozy we krwi myszy okazywały się niższe, co poprawiało tolerancję glukozy i insuliny. Naukowcy wykazali także, że mutacja białka hamuje kilka genów zaangażowanych w metabolizm tłuszczu oraz gromadzenie tłuszczu w wątrobie. Myszy wykazywały zwiększony wydatek energetyczny mimo ich niższego wzrostu i zmniejszonego apetytu prowadzącego do przyjmowania mniejszych ilości jedzenia oraz utraty wagi.
W modelu na myszach ze sztucznie wyłączanymi genami zaobserwowano zmniejszoną aktywność genów odpowiedzialnych za produkcję glukozy. Badanie wykazało także, że Nischarin oddziałuje również z genami regulującymi absorpcję glukozy. Poziomy glukozy we krwi myszy okazywały się niższe, co poprawiało tolerancję glukozy i insuliny. Naukowcy wykazali także, że mutacja białka hamuje kilka genów zaangażowanych w metabolizm tłuszczu oraz gromadzenie tłuszczu w wątrobie. Myszy wykazywały zwiększony wydatek energetyczny mimo ich niższego wzrostu i zmniejszonego apetytu prowadzącego do przyjmowania mniejszych ilości jedzenia oraz utraty wagi.