Częściowy post skuteczną metodą odchudzania?
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Dwudniowy post, znany również jako dieta restrykcyjna działa efektywnie na utratę wagi, wynika z nowego badania University of Illinois w Chicago opublikowanego w Cell Metabolism.
Badanie zaraportowało rezultaty z badania klinicznego, które porównywało restrykcyjną dietę z możliwością posiłków w oknie czterogodzinnym i sześciogodzinnym w odniesieniu do grupy kontrolnej.
- To jest pierwsze badanie z udziałem ludzi, które porównuje efekty dwóch popularnych form ograniczeń żywieniowych w odniesieniu do masy ciała oraz kardiometabolicznych czynników ryzyka – powiedziała Krista Varady, profesor żywienia z UIC College of Applied Health Sciences.
Uczestnicy restrykcji żywieniowych z oknem czterogodzinnym byli proszeni, aby jeść między godzinami 13.00 i 17:00. Uczestnicy ograniczeń z oknem sześciogodzinnym między 13:00 a 19:00. W badaniu obu grupom pozwolono jeść to, na co mają ochotę podczas czterogodzinnego lub sześciogodzinnego czasu umożliwiającego posiłek. Podczas postu można było jedynie pić wodę lub napoje niekaloryczne. W grupie kontrolnej uczestnicy mieli utrzymać wagę i nie zmieniać diety lub natężenia aktywności fizycznej.
Obserwacja takich parametrów jak waga, oporność na insulin, stres oksydacyjny, ciśnienie krwi, cholesterol LDL i HDL, triglicerydy oraz marker zapalne trwała 10 tygodni.
Badanie ujawniło, że uczestnicy w obu grupach postnych zmniejszyli spożywanie kalorii o około 550 każdego dnia po prostu stosując się do schematu żywieniowego i stracili około 3 procent masy ciała. Badacze odkryli również, że oporność na insulinę i stres oksydacyjny uległy redukcji w porównaniu do grupy kontrolnej. Restrykcje w żywieniu nie miały wpływu na ciśnienie krwi, cholesterol LDL i HDL oraz triglicerydy. Nie zanotowano również istotnych różnic w utracie masy ciała lub kariometabolicznych czynnikach ryzyka między grupami czterogodzinną i sześciogodzinną.
- Rezultaty z badania są obiecujące i przewartościowują te z innych prób - post jest realną opcją dla osób chcących stracić na wadze, szczególnie dla tych, którzy nie zamierzają liczyć kalorii lub innych diet, aby się nie męczyć - wskazała Varady. - Badanie mówi również, że nie ma dodatkowych korzyści dla osób, które będą kontynuować post dłużej, chyba, że pojawią się inne badania, które określą czas ograniczeń żywieniowych. Nasze sugeruje, że sens mają posiłki w oknie sześciogodzinnym - dodała.
- To jest pierwsze badanie z udziałem ludzi, które porównuje efekty dwóch popularnych form ograniczeń żywieniowych w odniesieniu do masy ciała oraz kardiometabolicznych czynników ryzyka – powiedziała Krista Varady, profesor żywienia z UIC College of Applied Health Sciences.
Uczestnicy restrykcji żywieniowych z oknem czterogodzinnym byli proszeni, aby jeść między godzinami 13.00 i 17:00. Uczestnicy ograniczeń z oknem sześciogodzinnym między 13:00 a 19:00. W badaniu obu grupom pozwolono jeść to, na co mają ochotę podczas czterogodzinnego lub sześciogodzinnego czasu umożliwiającego posiłek. Podczas postu można było jedynie pić wodę lub napoje niekaloryczne. W grupie kontrolnej uczestnicy mieli utrzymać wagę i nie zmieniać diety lub natężenia aktywności fizycznej.
Obserwacja takich parametrów jak waga, oporność na insulin, stres oksydacyjny, ciśnienie krwi, cholesterol LDL i HDL, triglicerydy oraz marker zapalne trwała 10 tygodni.
Badanie ujawniło, że uczestnicy w obu grupach postnych zmniejszyli spożywanie kalorii o około 550 każdego dnia po prostu stosując się do schematu żywieniowego i stracili około 3 procent masy ciała. Badacze odkryli również, że oporność na insulinę i stres oksydacyjny uległy redukcji w porównaniu do grupy kontrolnej. Restrykcje w żywieniu nie miały wpływu na ciśnienie krwi, cholesterol LDL i HDL oraz triglicerydy. Nie zanotowano również istotnych różnic w utracie masy ciała lub kariometabolicznych czynnikach ryzyka między grupami czterogodzinną i sześciogodzinną.
- Rezultaty z badania są obiecujące i przewartościowują te z innych prób - post jest realną opcją dla osób chcących stracić na wadze, szczególnie dla tych, którzy nie zamierzają liczyć kalorii lub innych diet, aby się nie męczyć - wskazała Varady. - Badanie mówi również, że nie ma dodatkowych korzyści dla osób, które będą kontynuować post dłużej, chyba, że pojawią się inne badania, które określą czas ograniczeń żywieniowych. Nasze sugeruje, że sens mają posiłki w oknie sześciogodzinnym - dodała.