Czy czerwone wino może pomóc schudnąć?
Autor: Andrzej Kordas
Data: 30.04.2015
Źródło: http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2015/feb/another-reason-drink-wine-it-could-help-you-burn-fat
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Amerykańscy naukowcy prezentują nowy pomysł pomocny w walce z otyłością i cukrzycą.
Spożywanie czerwonych winogron albo picie (umiarkowane) czerwonego wina może pomóc schudnąć - donoszą naukowcy z Oregon State University. Zgodnie z wynikami ich badań, czerwone winogrona, soki oraz wina z nich powstałe zawierają kwas elagowy, który ma poprawiać metabolizm kwasów tłuszczowych w hepatocytach oraz hamować wzrost komórek tłuszczowych.
W badaniach przeprowadzonych w USA eksponowano in vitro komórki wątrobowe oraz komórki tłuszczowe na działanie czterech substancji pochodzących z winogron. W kolejnym badaniu, działanie związków zawartych w winogronach testowano na myszach. W pracy tej część myszy karmiono standardową karmą zawierająca 10% tłuszczów. Reszta zwierząt natomiast otrzymywała pokarm zawierający 60% jako odpowiednik niezdrowej diety stosowanej często wśród w ludzi. W ten sposób organizmy myszy miały być narażone na podobne warunki, jakie stwarzają ludzie o siedzącym trybie życia, zjadający dużo przegryzek w ciągu dnia. W wyniku tej 10-tygodniowej próby, u myszy karmionych drugą karmą wystąpiły objawy cukrzycy oraz stłuszczenia wątroby. Badania wykazały jednak, że te zwierzęta, którym dodatkowo podawano ekstrakty z winogron, gromadziły mniej tłuszczów w wątrobie oraz miały niższe poziomy glikemii. Szczególnie kwas elagowy miał prowadzić do obniżenia glikemii do poziomu podobnego jak u zwierząt karmionych normalną karmą.
Autorzy pracy wiążą obserwowane efekty ze zwiększoną aktywnością PPAR-alpha oraz PPAR-gamma, dwóch białek, które są związane w komórkach z metabolizmem cukrów oraz tłuszczów. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby w pełni określić właściwości związków zawartych m.in. w winogronach.
W badaniach przeprowadzonych w USA eksponowano in vitro komórki wątrobowe oraz komórki tłuszczowe na działanie czterech substancji pochodzących z winogron. W kolejnym badaniu, działanie związków zawartych w winogronach testowano na myszach. W pracy tej część myszy karmiono standardową karmą zawierająca 10% tłuszczów. Reszta zwierząt natomiast otrzymywała pokarm zawierający 60% jako odpowiednik niezdrowej diety stosowanej często wśród w ludzi. W ten sposób organizmy myszy miały być narażone na podobne warunki, jakie stwarzają ludzie o siedzącym trybie życia, zjadający dużo przegryzek w ciągu dnia. W wyniku tej 10-tygodniowej próby, u myszy karmionych drugą karmą wystąpiły objawy cukrzycy oraz stłuszczenia wątroby. Badania wykazały jednak, że te zwierzęta, którym dodatkowo podawano ekstrakty z winogron, gromadziły mniej tłuszczów w wątrobie oraz miały niższe poziomy glikemii. Szczególnie kwas elagowy miał prowadzić do obniżenia glikemii do poziomu podobnego jak u zwierząt karmionych normalną karmą.
Autorzy pracy wiążą obserwowane efekty ze zwiększoną aktywnością PPAR-alpha oraz PPAR-gamma, dwóch białek, które są związane w komórkach z metabolizmem cukrów oraz tłuszczów. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby w pełni określić właściwości związków zawartych m.in. w winogronach.