Czy dieta bezglutenowa i dieta FODMAP łagodzą objawy zespołu jelita drażliwego?
Autor: Marta Koblańska
Data: 29.08.2018
Źródło: DM/www.nature.com/
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Dieta bezglutenowa nie zmniejszała w sposób istotny objawów ogólnych w przebiegu IBS. Z kolei dieta FODMAP wiązała się ze spadkiem nasilenia objawów, jednak po przeanalizowaniu jakości badań, których użyto do metaanalizy stwierdzono, że jakość danych jest bardzo niska (im mniejsza była heterogeniczność badania, czyli im mniej było czynników mogących zniekształcić wynik, tym mniejszy okazywał się wpływ diety FODMAP na łagodzenie objawów IBS).
Obecnie różnego rodzaju diety stają się bardziej nieuzasadnioną modą niż udowodnionym naukowo zachowaniem prozdrowotnym. Do takich diet należy np. dieta bezglutenowa, która jest coraz szerzej stosowana mimo braku dowodów na jej działanie poza celiakią.
Grupa kanadyjsko-amerykańskich badaczy dokonała metaanalizy randomizowanych badań kontrolnych oceniających skuteczność diet wykluczających w redukcji objawów zespołu jelita drażliwego (IBS). Skupiono się na dietach z eliminacją glutenu oraz fermentowalnych oligo-, di-, monosacharydów i polioli (tzw. dieta FODMAP). Naukowcy ocenili publikacje z lat 1946(!) - 2017. Wybrano w sumie 9 badań randomizowanych (2 dotyczące eliminacji glutenu oraz 7 dotyczących wprowadzenia diety FODMAP). Jakie otrzymali wyniki?
Dieta bezglutenowa nie zmniejszała w sposób istotny objawów ogólnych w przebiegu IBS. Z kolei dieta FODMAP wiązała się ze spadkiem nasilenia objawów, jednak po przeanalizowaniu jakości badań, których użyto do metaanalizy stwierdzono, że jakość danych jest bardzo niska (im mniejsza była heterogeniczność badania, czyli im mniej było czynników mogących zniekształcić wynik, tym mniejszy okazywał się wpływ diety FODMAP na łagodzenie objawów IBS).
W związku z powyższym wydaje się, iż nie ma uzasadnienia do wykluczania glutenu z jadłospisu osób cierpiących z powodu zespołu jelita drażliwego, a stosowanie diety FODMAP pozostaje kontrowersyjne. Potrzebne są kolejne, dobrze zaprojektowane i przeprowadzone badania, które ostatecznie rozstrzygnęłyby tę kwestię.
Grupa kanadyjsko-amerykańskich badaczy dokonała metaanalizy randomizowanych badań kontrolnych oceniających skuteczność diet wykluczających w redukcji objawów zespołu jelita drażliwego (IBS). Skupiono się na dietach z eliminacją glutenu oraz fermentowalnych oligo-, di-, monosacharydów i polioli (tzw. dieta FODMAP). Naukowcy ocenili publikacje z lat 1946(!) - 2017. Wybrano w sumie 9 badań randomizowanych (2 dotyczące eliminacji glutenu oraz 7 dotyczących wprowadzenia diety FODMAP). Jakie otrzymali wyniki?
Dieta bezglutenowa nie zmniejszała w sposób istotny objawów ogólnych w przebiegu IBS. Z kolei dieta FODMAP wiązała się ze spadkiem nasilenia objawów, jednak po przeanalizowaniu jakości badań, których użyto do metaanalizy stwierdzono, że jakość danych jest bardzo niska (im mniejsza była heterogeniczność badania, czyli im mniej było czynników mogących zniekształcić wynik, tym mniejszy okazywał się wpływ diety FODMAP na łagodzenie objawów IBS).
W związku z powyższym wydaje się, iż nie ma uzasadnienia do wykluczania glutenu z jadłospisu osób cierpiących z powodu zespołu jelita drażliwego, a stosowanie diety FODMAP pozostaje kontrowersyjne. Potrzebne są kolejne, dobrze zaprojektowane i przeprowadzone badania, które ostatecznie rozstrzygnęłyby tę kwestię.