123RF
Czy i kiedy hipourykemia skraca życie?
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 23.08.2022
Źródło: Paweł Wernicki/PAP
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Tagi: | hipourykemia |
Niski poziom moczanów we krwi może mieć związek z podwyższonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, przynajmniej w przypadku osób z niedowagą i niewielką masą mięśniową – sugerują nowe badania opublikowane na łamach pisma „Arthritis & Rheumatology”.
Moczany to produkt metabolizmu, konkretnie rozpadu puryn, zawierających azot związków, które znajdują się we wszystkich komórkach organizmu – głównie w ich DNA. Poziom moczanów ma związek z równowagą pomiędzy ich powstawaniem a eliminacją (są usuwane przede wszystkim przez nerki, wraz z moczem).
Dotychczas niepokój lekarzy budził głównie zbyt wysoki poziom moczanów we krwi (hiperurykemia), sugerujący dnę moczanową – chorobę, w przebiegu której nadmiar moczanów wytrąca się w stawach, prowadząc do bolesnych i zniekształcających stanów zapalnych.
Nowe badania wskazują natomiast, że dorośli z niskim poziomem moczanów (hipourykemia) częściej mają niską masę mięśniową i słabe mięśnie szkieletowe, a także wyższe jest w ich przypadku ryzyko przedwczesnej śmierci.
W badaniu wykorzystano dane z lat 1999–2006 z National Health and Nutrition Examination Survey. Wśród 13 979 uczestników w wieku 20 lat i starszych niskie stężenie moczanów we krwi wiązało się z niską beztłuszczową masą ciała, wskaźnikiem masy ciała (BMI) wskazującym na niedowagę i wyższymi wskaźnikami utraty wagi.
Niski poziom moczanów we krwi wiązał się z wyższym o 61 proc. ryzykiem zgonu (do 2015 r.) przed dostosowaniem do składu ciała, ale ryzyko to nie było znaczące po dostosowaniu do składu ciała i utraty masy ciała.
– Obserwacje potwierdzają to, co wielu wiedziało intuicyjnie, a mianowicie, że osoby z niskim poziomem moczanów w surowicy mają wyższą śmiertelność i gorsze wyniki nie dlatego, że niski poziom moczanów jest szkodliwy dla zdrowia, ale raczej z tego powodu, że niski poziom moczanów ma tendencję do występowania wśród bardziej chorych osób, które straciły na wadze i mają niekorzystny skład ciała – powiedział główny autor, dr Joshua F. Baker z University of Pennsylvania. – Chociaż to badanie obserwacyjne nie obala związku przyczynowego, sugeruje, że potrzebna jest duża ostrożność w interpretacji epidemiologicznych powiązań między poziomem moczanów a wynikami zdrowotnymi.
Dotychczas niepokój lekarzy budził głównie zbyt wysoki poziom moczanów we krwi (hiperurykemia), sugerujący dnę moczanową – chorobę, w przebiegu której nadmiar moczanów wytrąca się w stawach, prowadząc do bolesnych i zniekształcających stanów zapalnych.
Nowe badania wskazują natomiast, że dorośli z niskim poziomem moczanów (hipourykemia) częściej mają niską masę mięśniową i słabe mięśnie szkieletowe, a także wyższe jest w ich przypadku ryzyko przedwczesnej śmierci.
W badaniu wykorzystano dane z lat 1999–2006 z National Health and Nutrition Examination Survey. Wśród 13 979 uczestników w wieku 20 lat i starszych niskie stężenie moczanów we krwi wiązało się z niską beztłuszczową masą ciała, wskaźnikiem masy ciała (BMI) wskazującym na niedowagę i wyższymi wskaźnikami utraty wagi.
Niski poziom moczanów we krwi wiązał się z wyższym o 61 proc. ryzykiem zgonu (do 2015 r.) przed dostosowaniem do składu ciała, ale ryzyko to nie było znaczące po dostosowaniu do składu ciała i utraty masy ciała.
– Obserwacje potwierdzają to, co wielu wiedziało intuicyjnie, a mianowicie, że osoby z niskim poziomem moczanów w surowicy mają wyższą śmiertelność i gorsze wyniki nie dlatego, że niski poziom moczanów jest szkodliwy dla zdrowia, ale raczej z tego powodu, że niski poziom moczanów ma tendencję do występowania wśród bardziej chorych osób, które straciły na wadze i mają niekorzystny skład ciała – powiedział główny autor, dr Joshua F. Baker z University of Pennsylvania. – Chociaż to badanie obserwacyjne nie obala związku przyczynowego, sugeruje, że potrzebna jest duża ostrożność w interpretacji epidemiologicznych powiązań między poziomem moczanów a wynikami zdrowotnymi.