Czy orzeszki mogą chronić przed śmiercią?
Autor: Andrzej Kordas
Data: 02.07.2015
Źródło: 'Relationship of tree nut, peanut, and peanut butter intake with total and cause-specific mortality: a cohort study and meta-analysis' Piet A. van den Brandt, Leo J. Schouten International Journal of Epidemiology, 2015.
Holenderscy naukowcy tłumaczą, dlaczego warto jeść orzeszki.
W świetle badań opublikowanych w International Journal of Epidemiology spożycie orzeszków ziemnych oraz innych orzechów jest związane z niższym współczynnikiem umieralności.
Podobnego efektu nie potwierdzono jednak w przypadku masła orzechowego. Zarówno mężczyźni jak i kobiety spożywający co najmniej 10 gram orzechów dziennie mają niższe ryzyko śmierci niż osoby nie jedzące orzeszków. Obniżenie ryzyka śmierci było największe w odniesieniu do chorób układu oddechowego, schorzeń neurodegeneracyjnych oraz cukrzycy, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych.
Efekty diety bogatej w orzeszki mają być takie same dla pacjentów obu płci. Badanie było przeprowadzone na podstawie danych zawartych w Netherlands Cohort Study, które były zbierane od 1986 roku. W badaniu tym uczestniczyło ponad 120 000 Holendrów w wieku 55-69 lat. Zawartość orzeszków w diecie była oceniana na podstawie pytań o wielkość porcji oraz częstość spożywania orzeszków i masła orzechowego. Naukowcy analizowali ogólną umieralność uczestników badania jak i współczynnik umieralności z określonej przyczyny. W
yniki dotyczące związku między spożyciem orzeszków a śmiercią z przyczyn sercowo-naczyniowych potwierdzają wcześniejsze obserwacje z badań amerykańskich i azjatyckich. W tym badaniu jednak wykazano także niższy odsetek umieralności z powodu nowotworów, cukrzycy oraz chorób neurodegeneracyjnych. Autorzy zwracają przy tym uwagę, że dobre efekty "diety orzeszkowej" były widoczne już przy konsumpcji 15g orzechów dziennie. Pozytywne skutki takiej diety są wiązane z dużą zawartością w nich witamin, antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych. Z uwagi na stopień przetworzenia oraz skład, masło orzechowe ma nie wywierać wyżej opisanych dobroczynnych skutków.
Podobnego efektu nie potwierdzono jednak w przypadku masła orzechowego. Zarówno mężczyźni jak i kobiety spożywający co najmniej 10 gram orzechów dziennie mają niższe ryzyko śmierci niż osoby nie jedzące orzeszków. Obniżenie ryzyka śmierci było największe w odniesieniu do chorób układu oddechowego, schorzeń neurodegeneracyjnych oraz cukrzycy, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych.
Efekty diety bogatej w orzeszki mają być takie same dla pacjentów obu płci. Badanie było przeprowadzone na podstawie danych zawartych w Netherlands Cohort Study, które były zbierane od 1986 roku. W badaniu tym uczestniczyło ponad 120 000 Holendrów w wieku 55-69 lat. Zawartość orzeszków w diecie była oceniana na podstawie pytań o wielkość porcji oraz częstość spożywania orzeszków i masła orzechowego. Naukowcy analizowali ogólną umieralność uczestników badania jak i współczynnik umieralności z określonej przyczyny. W
yniki dotyczące związku między spożyciem orzeszków a śmiercią z przyczyn sercowo-naczyniowych potwierdzają wcześniejsze obserwacje z badań amerykańskich i azjatyckich. W tym badaniu jednak wykazano także niższy odsetek umieralności z powodu nowotworów, cukrzycy oraz chorób neurodegeneracyjnych. Autorzy zwracają przy tym uwagę, że dobre efekty "diety orzeszkowej" były widoczne już przy konsumpcji 15g orzechów dziennie. Pozytywne skutki takiej diety są wiązane z dużą zawartością w nich witamin, antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych. Z uwagi na stopień przetworzenia oraz skład, masło orzechowe ma nie wywierać wyżej opisanych dobroczynnych skutków.