Czy warto eliminować z diety czerwone mięso?
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Obecna wiedza medyczna wskazuje na ogromną rolę prawidłowej diety w utrzymywaniu dobrego stanu zdrowia; na drugim biegunie znajdują się liczne dane wskazujące na szkodliwość nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Jednym z kontrowersyjnych tematów pozostaje spożywanie czerwonego mięsa - czy należy z niego rezygnować? Odpowiedź pojawiła się na łamach Annals of Internal Medicine.
Międzynarodowy zespół naukowców (w tym z Polski) przeprowadził przeprowadził metaanalizę, do której włączono randomizowane badania porównujące diety o niższej zawartości czerwonego mięsa z dietą o wyższej zawartości czerwonego mięsa, w których jego spożycie różniło się o co najmniej 1 porcję tygodniowo przez 6 miesięcy lub dłużej. By zmniejszyć ryzyko stronniczości w wzmocnić pewność dowodów selekcja danych została przeprowadzona przez 2 niezależne zespoły.
Spośród 12 kwalifikujących się badań tylko jedno (z udziałem 48 835 kobiet) dostarczyło najbardziej wiarygodnych dowodów (choć o niskiej jakości) na to, że dieta o obniżonej zawartości czerwonego mięsa może mieć niewielki lub żaden wpływ na śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny (HR 0,99), śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych (HR, 0,98) i występowanie chorób sercowo-naczyniowych (HR 0,99). Wymienione badanie wskazuje także na to, że dieta uboga w czerwone mięso może mieć niewielki lub żaden wpływ na całkowitą śmiertelność z powodu chorób nowotworowych (HR 0,95), a także na częstość występowania raka jelita grubego (HR 1,04) i raka piersi (HR 0,97).
Autorzy podkreślają, że znaczna większość dotychczasowych badań była przeprowadzona tak, że ciężko wysnuć z nich choć w niewielkim stopniu wiarygodne wnioski. Obecny stan wiedzy bardziej skłania się ku stwierdzeniu, że eliminowanie z diety czerwonego mięsa nie przynosi istotnych korzyści.
Znajduje to odzwierciedlenie także w opublikowanych niedawno zaleceń NutriRECS, które podają, że u osób powyżej 18. roku życia wyeliminowanie spożycia przetworzonego i nieprzetworzonego czerwonego mięsa nie jest konieczne do zachowania dobrego stanu zdrowia. Zalecenia są dostępne pod poniższym adresem.
Spośród 12 kwalifikujących się badań tylko jedno (z udziałem 48 835 kobiet) dostarczyło najbardziej wiarygodnych dowodów (choć o niskiej jakości) na to, że dieta o obniżonej zawartości czerwonego mięsa może mieć niewielki lub żaden wpływ na śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny (HR 0,99), śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych (HR, 0,98) i występowanie chorób sercowo-naczyniowych (HR 0,99). Wymienione badanie wskazuje także na to, że dieta uboga w czerwone mięso może mieć niewielki lub żaden wpływ na całkowitą śmiertelność z powodu chorób nowotworowych (HR 0,95), a także na częstość występowania raka jelita grubego (HR 1,04) i raka piersi (HR 0,97).
Autorzy podkreślają, że znaczna większość dotychczasowych badań była przeprowadzona tak, że ciężko wysnuć z nich choć w niewielkim stopniu wiarygodne wnioski. Obecny stan wiedzy bardziej skłania się ku stwierdzeniu, że eliminowanie z diety czerwonego mięsa nie przynosi istotnych korzyści.
Znajduje to odzwierciedlenie także w opublikowanych niedawno zaleceń NutriRECS, które podają, że u osób powyżej 18. roku życia wyeliminowanie spożycia przetworzonego i nieprzetworzonego czerwonego mięsa nie jest konieczne do zachowania dobrego stanu zdrowia. Zalecenia są dostępne pod poniższym adresem.