Dieta bogata w nabiał redukuje ciśnienie tętnicze
Autor: Marta Koblańska
Data: 10.07.2019
Źródło: Damian Matusiak/https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqz116/5522768
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Nadmierna masa ciała, a w szczególności otyłość, niosą za sobą fatalne skutki zdrowotne. Jednym z nich jest nadciśnienie tętnicze. Według grupy holenderskich badaczy z Groningen można istotnie zredukować wartości ciśnienia skurczowego i rozkurczowego u osób z nadwagą, stosując odpowiednią dietę.
Na łamach The American Journal of Clinical Nutrition opublikowano wyniki randomizowanego badania, w którym 52 osobom (w wieku między 45. a 65. rokiem życia i BMI w zakresie 25-30 kg/m2) podawano zbalansowaną energetycznie dietę o niskiej (co najwyżej jedna porcja na dobę) oraz wysokiej (5-6 porcji na dobę) zawartości produktów mlecznych przez 6 tygodni; po tym czasie nastąpiła 4-tygodniowa przerwa, podczas której uczestnicy stosowali swoją "zwyczajową" dietę, a następnie zamieniono interwencje w obydwu grupach. Z badania wykluczono osoby ze stwierdzoną cukrzycą typu II, HIV dodatnie, HBV oraz HCV dodatnie, z niedokrwistością oraz z zaburzeniami funkcji wątroby i/lub nerek. Pomiarów ciśnienia dokonano na początku oraz na końcu okresów, w których stosowano poszczególną dietę.
U 20 badanych występowało nadciśnienie na początku badania, wśród których 3 osoby stosowały leki obniżające ciśnienie tętnicze. Średnie ciśnienie skurczowe i rozkurczowe w badanej populacji wynosiło odpowiednio 133,3±17,1 i 82,9±9,9 mm Hg na początku badania, a po zastosowaniu diety o wysokiej zawartości nabiału, w porównaniu do diety niskonabiałowej, odnotowano istotny spadek wartości ciśnienia tętniczego (skurczowe i rozkurczowe odpowiednio 127,5 vs. 132,1 mm Hg, p<0,01 i 78,8 vs. 81,8 mm Hg, p<0,01). Analizy wykazały, że potencjalne czynniki zakłócające wyniki (masa ciała, zapotrzebowanie energetyczne, stężenia mocznika, sodu, potasu, magnezu) nie zmieniły istotnie wpływu diety wysokonabiałowej na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.
U 20 badanych występowało nadciśnienie na początku badania, wśród których 3 osoby stosowały leki obniżające ciśnienie tętnicze. Średnie ciśnienie skurczowe i rozkurczowe w badanej populacji wynosiło odpowiednio 133,3±17,1 i 82,9±9,9 mm Hg na początku badania, a po zastosowaniu diety o wysokiej zawartości nabiału, w porównaniu do diety niskonabiałowej, odnotowano istotny spadek wartości ciśnienia tętniczego (skurczowe i rozkurczowe odpowiednio 127,5 vs. 132,1 mm Hg, p<0,01 i 78,8 vs. 81,8 mm Hg, p<0,01). Analizy wykazały, że potencjalne czynniki zakłócające wyniki (masa ciała, zapotrzebowanie energetyczne, stężenia mocznika, sodu, potasu, magnezu) nie zmieniły istotnie wpływu diety wysokonabiałowej na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.