123RF
Im wcześniej podajemy potencjalny alergen dziecku, tym lepiej
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 18.07.2022
Źródło: D.Sabouraud-Leclerc, E.Bradatan, T.Moraly, F.Payot, A.Broué-Chabbert, R.Pontcharraud et all. Prévention primaire de l’allergie alimentaire du jeune enfant, actualités et propositionsPrimary prevention of food allergy in young children: Update and proposals of French-speaking pediatric allergists belonging to the “Food Allergies” working group of the French Society of Allergology Revue Française d'Allergologie Volume 62, Issue 4, May 2022, Pages 407-422
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Tagi: | alergie pokarmowe |
Badacze i klinicyści z French Society of Allergology uważają, że wczesna profilaktyka alergii pokarmowych jest niezwykle istotna dla stworzenia mechanizmu tolerancji pokarmowej.
Zalecenia, jakie opracowano i przedstawiono na sesji Kongresu Francuskich Towarzystw Pediatrycznych (Congress of French Pediatric Societies) optują za wczesnym wprowadzeniem alergenów dla małych dzieci, począwszy od 4. miesiąca życia.
Zalecenia te powstały na podstawie wyników dwóch dużych badań LEAP i EAT. W badaniu z 2021 r. podsumowano czynniki ryzyka alergii na orzeszki ziemne. Jak stwierdzono, 61 proc. niemowląt (od 4 do 11 miesięcy) z alergią miało atopowe zapalenie skóry, 18 proc. – alergię pokarmową, 62 proc. – krewnego pierwszego stopnia z alergią na orzeszki ziemne, a 11 proc. – potwierdzoną alergię na orzeszki ziemne. Ryzyko takiej alergii wzrastało wraz z wiekiem i rozwojem ciężkiej egzemy.
W 2015 roku badanie LEAP, które przeprowadzono w Wielkiej Brytanii z udziałem 640 niemowląt w wieku od 4 do 11 miesięcy, u których występowały czynniki ryzyka alergii na orzeszki ziemne, zmieniło wskazania co do pierwotnej prewencji alergii na orzeszki ziemne. Wykazano bowiem, że niezależnie od tego, czy dzieci były uczulone, liczba dzieci, u których wystąpiła alergia na orzeszki ziemne była systematycznie niższa w grupie, która przyjmowała alergen w porównaniu z grupą „unikania”.
Ponadto badanie LEAP-ON wykazało, że wśród dzieci w wieku od 5 do 6 lat, które wcześniej spożywały orzeszki ziemne, istnieje ochrona przed alergią na nie, utrzymująca się przez 12 miesięcy po zaprzestaniu ich spożywania.
Wczesne zróżnicowanie w populacji ogólnej zostało zbadane w badaniu EAT, w którym wzięło udział 1303 niemowląt karmionych piersią. Spośród tych niemowląt 24 proc. miało atopowe zapalenie skóry (mediana wyniku w skali SCORAD to 7,5). Podzielono je na dwie grupy: unikanie kontaktu z potencjalnym alergenem i karmienie piersią do 6. miesiąca (wprowadzenie standardowe) lub wczesne wprowadzenie potencjalnego alergenu w 3 miesiącu (jajko gotowane, mleko, orzeszki ziemne, sezam, biała ryba, pszenica, 2 g białka dwa razy w tygodniu).
W analizie – według protokołu – w grupie wprowadzającej standardowo potencjalny alergen wystąpiło 13 przypadków alergii na orzeszki ziemne; nie było żadnych przypadków w grupie wczesnego wprowadzenia.
Wyniki tych badań skłoniły europejskich i francuskich ekspertów do ponownego przemyślenia swojego stanowiska w sprawie wprowadzania potencjalnych alergenów żywnościowych.
Nowe francuskie propozycje zostały niedawno opublikowane w ramach panelu prowadzonego przez dr Dominique Sabouraud-Leclerc z Oddziału Pediatrii Szpitala Uniwersyteckiego w Reims we Francji w imieniu Grupy Roboczej ds. Alergii Pokarmowych Francuskiego Towarzystwa Alergologicznego (Food Allergy Working Group of the French Society of Allergology).
I tak, w przypadku wszystkich noworodków, niezależnie od tego, czy przebyły atopowe lub nieatopowe zapalenie skóry, obecnie zaleca się różnicowanie pokarmu od 4. miesiąca życia – zamiast od 6 miesiąca, jak wcześniej zalecano. Jeśli u dziecka nie rozwinie się atopowe zapalenie skóry lub rozwinie się tylko łagodna postać, można wprowadzić do diety orzeszki ziemne, jaja i orzechy.
Jeśli jednak u dziecka wystąpi ciężkie atopowe zapalenie skóry, należy przeprowadzić panel testów alergicznych na orzeszki ziemne, orzechy, jajka i białka mleka krowiego. Doustne sprawdzenie podatności może zostać przeprowadzone według uznania alergologa.
W odniesieniu do orzeszków ziemnych grupa robocza zaproponowała wprowadzenie purée w postaci mieszanki orzeszków ziemnych/orzechów laskowych/orzechów nerkowca (płaska łyżeczka pięć razy w tygodniu; 2 g białka/pokarmu/tydzień) lub 100-proc. pastę z orzeszków ziemnych (mała łyżeczka cztery razy w tygodniu, 2 g białka z orzeszków ziemnych/tydzień). Jeśli rodzina jest zaniepokojona, alergolog może zasugerować monitorowanie dziecka w poczekalni przychodni przez 30 minut po podaniu pierwszej dawki.
– Nie powinniśmy już dłużej zwlekać z wprowadzeniem podstawowych alergenów, niezależnie od tego, czy dzieci są narażone na alergię pokarmową, a zwłaszcza alergię na orzeszki ziemne. W rzeczywistości, jeśli kierujemy się tylko do dzieci z grup ryzyka, pomijamy dzieci bez historii rodzinnej, u których jednak rozwiną się alergie pokarmowe. Chodzi o to, aby wprowadzić różnorodne produkty, zwłaszcza orzeszki ziemne, między 4. a 6. miesiącem życia i nie robić tego stopniowo, tak jak to do tej pory, gdy zaczynano od 6. miesiąca życia. Poza tym musimy przedkładać regularność wprowadzania produktów nad ich ilością – stwierdziła dr Stéphanie Lejeune, pulmonolog dziecięcy i alergolog z Lille Regional University Hospital, która zaprezentowała te nowe odkrycia na kongresie.
Opracowanie: Marek Meissner
Zalecenia te powstały na podstawie wyników dwóch dużych badań LEAP i EAT. W badaniu z 2021 r. podsumowano czynniki ryzyka alergii na orzeszki ziemne. Jak stwierdzono, 61 proc. niemowląt (od 4 do 11 miesięcy) z alergią miało atopowe zapalenie skóry, 18 proc. – alergię pokarmową, 62 proc. – krewnego pierwszego stopnia z alergią na orzeszki ziemne, a 11 proc. – potwierdzoną alergię na orzeszki ziemne. Ryzyko takiej alergii wzrastało wraz z wiekiem i rozwojem ciężkiej egzemy.
W 2015 roku badanie LEAP, które przeprowadzono w Wielkiej Brytanii z udziałem 640 niemowląt w wieku od 4 do 11 miesięcy, u których występowały czynniki ryzyka alergii na orzeszki ziemne, zmieniło wskazania co do pierwotnej prewencji alergii na orzeszki ziemne. Wykazano bowiem, że niezależnie od tego, czy dzieci były uczulone, liczba dzieci, u których wystąpiła alergia na orzeszki ziemne była systematycznie niższa w grupie, która przyjmowała alergen w porównaniu z grupą „unikania”.
Ponadto badanie LEAP-ON wykazało, że wśród dzieci w wieku od 5 do 6 lat, które wcześniej spożywały orzeszki ziemne, istnieje ochrona przed alergią na nie, utrzymująca się przez 12 miesięcy po zaprzestaniu ich spożywania.
Wczesne zróżnicowanie w populacji ogólnej zostało zbadane w badaniu EAT, w którym wzięło udział 1303 niemowląt karmionych piersią. Spośród tych niemowląt 24 proc. miało atopowe zapalenie skóry (mediana wyniku w skali SCORAD to 7,5). Podzielono je na dwie grupy: unikanie kontaktu z potencjalnym alergenem i karmienie piersią do 6. miesiąca (wprowadzenie standardowe) lub wczesne wprowadzenie potencjalnego alergenu w 3 miesiącu (jajko gotowane, mleko, orzeszki ziemne, sezam, biała ryba, pszenica, 2 g białka dwa razy w tygodniu).
W analizie – według protokołu – w grupie wprowadzającej standardowo potencjalny alergen wystąpiło 13 przypadków alergii na orzeszki ziemne; nie było żadnych przypadków w grupie wczesnego wprowadzenia.
Wyniki tych badań skłoniły europejskich i francuskich ekspertów do ponownego przemyślenia swojego stanowiska w sprawie wprowadzania potencjalnych alergenów żywnościowych.
Nowe francuskie propozycje zostały niedawno opublikowane w ramach panelu prowadzonego przez dr Dominique Sabouraud-Leclerc z Oddziału Pediatrii Szpitala Uniwersyteckiego w Reims we Francji w imieniu Grupy Roboczej ds. Alergii Pokarmowych Francuskiego Towarzystwa Alergologicznego (Food Allergy Working Group of the French Society of Allergology).
I tak, w przypadku wszystkich noworodków, niezależnie od tego, czy przebyły atopowe lub nieatopowe zapalenie skóry, obecnie zaleca się różnicowanie pokarmu od 4. miesiąca życia – zamiast od 6 miesiąca, jak wcześniej zalecano. Jeśli u dziecka nie rozwinie się atopowe zapalenie skóry lub rozwinie się tylko łagodna postać, można wprowadzić do diety orzeszki ziemne, jaja i orzechy.
Jeśli jednak u dziecka wystąpi ciężkie atopowe zapalenie skóry, należy przeprowadzić panel testów alergicznych na orzeszki ziemne, orzechy, jajka i białka mleka krowiego. Doustne sprawdzenie podatności może zostać przeprowadzone według uznania alergologa.
W odniesieniu do orzeszków ziemnych grupa robocza zaproponowała wprowadzenie purée w postaci mieszanki orzeszków ziemnych/orzechów laskowych/orzechów nerkowca (płaska łyżeczka pięć razy w tygodniu; 2 g białka/pokarmu/tydzień) lub 100-proc. pastę z orzeszków ziemnych (mała łyżeczka cztery razy w tygodniu, 2 g białka z orzeszków ziemnych/tydzień). Jeśli rodzina jest zaniepokojona, alergolog może zasugerować monitorowanie dziecka w poczekalni przychodni przez 30 minut po podaniu pierwszej dawki.
– Nie powinniśmy już dłużej zwlekać z wprowadzeniem podstawowych alergenów, niezależnie od tego, czy dzieci są narażone na alergię pokarmową, a zwłaszcza alergię na orzeszki ziemne. W rzeczywistości, jeśli kierujemy się tylko do dzieci z grup ryzyka, pomijamy dzieci bez historii rodzinnej, u których jednak rozwiną się alergie pokarmowe. Chodzi o to, aby wprowadzić różnorodne produkty, zwłaszcza orzeszki ziemne, między 4. a 6. miesiącem życia i nie robić tego stopniowo, tak jak to do tej pory, gdy zaczynano od 6. miesiąca życia. Poza tym musimy przedkładać regularność wprowadzania produktów nad ich ilością – stwierdziła dr Stéphanie Lejeune, pulmonolog dziecięcy i alergolog z Lille Regional University Hospital, która zaprezentowała te nowe odkrycia na kongresie.
Opracowanie: Marek Meissner