Kobiety wrażliwsze na sól niż mężczyźni?
Autor: Marta Koblańska
Data: 13.12.2018
Źródło: ScienceDaily/MK
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Kobiety mogą odnosić większe korzyści z obniżania ciśnienia tętniczego wskutek diety niskosolnej niż mężczyźni. Kobiety w większym stopniu niż mężczyźni gromadzą sól w organizmie.
Kobiety również mogą odnosić większą korzyść z leków bezpośrednio blokujących aldosteron, który ma u kobiet naturalnie wyższe stężenie, jeszcze podwyższane przez dietę wysokosolną.
Zaledwie po 7 dniach diety wysokosolnej, zdolność żeńskich osobników myszy do rozszerzania naczyń krwionośnych zostaje obniżona a ciśnienie tętnicze rośnie. Zdaniem ekspertów, kiedy myszom podawane jest jedzenie mocno posolone przez tydzień, obserwuje się wzrost ciśnienia tętniczego o około 10 mmHg, co ma znaczenie kliniczne i ma miejsce jedynie u osobników żeńskich. Leczenie antagonistą aldosteronu eplerenonem przywraca zdrowsze poziomy wartości ciśnienia i zdolność do rozszerzania się naczyń. Ciśnienie tętnicze u osobników żeńskich i męskich było w badaniu na początku podobne a stężenie aldosteronu wyższe u płci żeńskiej. Spożywanie zbyt dużych ilości soli dla większości osób jest typowe a jedną z funkcji aldosteronu jest podwyższanie stężenia sodu i zatrzymywanie płynów przez nerki. I inaczej - przy mniejszym spożyciu soli tak się nie dzieje.
Naukowcy odkryli, że u osobników męskich reakcje aldosteronu z solą działają – większe spożycie soli hamuje aldosteron, co pomaga zapobiegać nadciśnieniu. Jednakże u osobników żeńskich spożywanie dużych ilości soli nie hamuje aldosteronu tak bardzo, więc jego stężenie jest znacznie wyższe i tym samym wyższe jest ciśnienie krwi. Zdaniem badaczy ich praca dowodzi, że są nieprawidłowości w rozszerzaniu naczyń krwionośnych u osób wrażliwych na sól wobec innej hipotezy, że wpływa na to fakt gromadzenia soli przez nerki. Dlatego diuretyk eplereron blokujący receptor aldosteronu stosowany w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, przywraca zdrowe wartości u kobiet podobnie jak funkcje śródbłonkowe.
Zaledwie po 7 dniach diety wysokosolnej, zdolność żeńskich osobników myszy do rozszerzania naczyń krwionośnych zostaje obniżona a ciśnienie tętnicze rośnie. Zdaniem ekspertów, kiedy myszom podawane jest jedzenie mocno posolone przez tydzień, obserwuje się wzrost ciśnienia tętniczego o około 10 mmHg, co ma znaczenie kliniczne i ma miejsce jedynie u osobników żeńskich. Leczenie antagonistą aldosteronu eplerenonem przywraca zdrowsze poziomy wartości ciśnienia i zdolność do rozszerzania się naczyń. Ciśnienie tętnicze u osobników żeńskich i męskich było w badaniu na początku podobne a stężenie aldosteronu wyższe u płci żeńskiej. Spożywanie zbyt dużych ilości soli dla większości osób jest typowe a jedną z funkcji aldosteronu jest podwyższanie stężenia sodu i zatrzymywanie płynów przez nerki. I inaczej - przy mniejszym spożyciu soli tak się nie dzieje.
Naukowcy odkryli, że u osobników męskich reakcje aldosteronu z solą działają – większe spożycie soli hamuje aldosteron, co pomaga zapobiegać nadciśnieniu. Jednakże u osobników żeńskich spożywanie dużych ilości soli nie hamuje aldosteronu tak bardzo, więc jego stężenie jest znacznie wyższe i tym samym wyższe jest ciśnienie krwi. Zdaniem badaczy ich praca dowodzi, że są nieprawidłowości w rozszerzaniu naczyń krwionośnych u osób wrażliwych na sól wobec innej hipotezy, że wpływa na to fakt gromadzenia soli przez nerki. Dlatego diuretyk eplereron blokujący receptor aldosteronu stosowany w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, przywraca zdrowe wartości u kobiet podobnie jak funkcje śródbłonkowe.