123RF
Mikrobiom jelitowy służy jako filtr naszej diety
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 27.12.2022
Źródło: PAP/Paweł Wernicki
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Tagi: | fenyloacetyloglutamina, PAG |
Podwyższony poziom fenyloacetyloglutaminy (PAG), która jest ubocznym produktem procesu rozkładania białek pokarmowych przez drobnoustroje jelitowe, może być bezpośrednio powiązany zarówno ze zwiększonym ryzykiem, jak i nasileniem niewydolności serca – informuje pismo „Circulation: Heart Failure”.
Niewydolność serca to stan, w którym serce nie może pompować wystarczającej ilości krwi i tlenu, aby zaspokoić potrzeby organizmu. Problem ten dotyczy około 6,2 mln dorosłych Amerykanów, a w Polsce – około miliona osób. Leczenie opiera się głównie na zmianie stylu życia (ograniczeniu spożycia sodu) oraz przyjmowaniu leków.
– Pomimo postępów w terapii niewydolność serca nadal jest jedną z głównych przyczyn zgonów i przyjęć do szpitali w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie — powiedział współautor pracy dr W.H. Wilson Tang z Cleveland Clinic Department of Cardiovascular Medicine. – Badania te sugerują, że warto lepiej zrozumieć, w jaki sposób możemy modyfikować poziomy PAG i obniżać ryzyko niewydolności serca.
Naukowcy z Cleveland przeanalizowali dane tysięcy pacjentów z dwóch niezależnych kohort badawczych, jednej z Europy, drugiej ze Stanów Zjednoczonych. Jak się okazało, podwyższony poziom PAG był powiązany z ryzykiem niewydolności serca. Dalsze badania pozwoliły dzięki wprowadzeniu PAG do komórek serca w warunkach laboratoryjnych lepiej zrozumieć mechanizm stojący za związkiem PAG z niewydolnością serca.
– Pomiar poziomów PAG we krwi może bardzo ułatwić przewidywanie, kto jest zagrożony niewydolnością serca – powiedział dr Stanley Hazen z Lerner Research Institute. – Dane przemawiają za tym, że udostępnienie tego testu klinicystom wzbogaci ich arsenał testów diagnostycznych w kierunku niewydolności – dodał.
Zespół kierowany przez dr. Hazena (który jest również kierownikiem sekcji kardiologii prewencyjnej) już w roku 2020 odkrył związek między PAG a chorobami sercowo-naczyniowymi, w tym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i śmierci. W najnowszym badaniu wykazano, że PAG działa na funkcjonowanie receptorów adrenergicznych na płytkach krwi, wpływając na takie funkcje, jak ryzyko krzepnięcia krwi.
Nowe odkrycia poprawiają zrozumienie przez naukowców, w jaki sposób mikrobiom jelitowy, poprzez poziomy PAG, jest powiązany z ryzykiem chorób serca, i nasuwają potencjalne sposoby modyfikowania ryzyka związanego z PAG poprzez interwencje, takie jak dieta i stosowanie beta-blokerów.
– To badanie znacznie poszerza zakres możliwych powiązań między naszą dietą a tym, jak nasz mikrobiom jelitowy służy jako filtr naszej diety, wpływając na naszą podatność na rozwój różnych chorób – wskazał dr Hazen. – W tym przypadku drobnoustroje jelitowe tworzą metabolit z aminokwasu fenyloalaniny w białku dietetycznym, niekorzystnie wpływając na funkcję komórki mięśnia sercowego – wyjaśnił.
We wstępnych badaniach nad PAG w 2020 r. Hazen, Tang i ich współpracownicy wykazali, w jaki sposób PAG wpływa na wiele receptorów adrenergicznych w komórkach – w tym receptor beta-adrenergiczny, na który celują beta-blokery. Badania te sugerowały stosowanie leków takich jak karwedilol w celu przeciwdziałania skutkom PAG.
Jednym z kolejnych kroków, na których skupia się zespół dr Hazena, jest identyfikacja bakterii i ich enzymów, które pomagają w produkcji PAG, oraz opracowanie metod terapeutycznych mających na celu redukcję PAG. Jak wskazał dr Hazen, również interwencje dietetyczne mogą potencjalnie pomóc zmniejszyć ryzyko.
Tytuł pochodzi od redakcji
– Pomimo postępów w terapii niewydolność serca nadal jest jedną z głównych przyczyn zgonów i przyjęć do szpitali w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie — powiedział współautor pracy dr W.H. Wilson Tang z Cleveland Clinic Department of Cardiovascular Medicine. – Badania te sugerują, że warto lepiej zrozumieć, w jaki sposób możemy modyfikować poziomy PAG i obniżać ryzyko niewydolności serca.
Naukowcy z Cleveland przeanalizowali dane tysięcy pacjentów z dwóch niezależnych kohort badawczych, jednej z Europy, drugiej ze Stanów Zjednoczonych. Jak się okazało, podwyższony poziom PAG był powiązany z ryzykiem niewydolności serca. Dalsze badania pozwoliły dzięki wprowadzeniu PAG do komórek serca w warunkach laboratoryjnych lepiej zrozumieć mechanizm stojący za związkiem PAG z niewydolnością serca.
– Pomiar poziomów PAG we krwi może bardzo ułatwić przewidywanie, kto jest zagrożony niewydolnością serca – powiedział dr Stanley Hazen z Lerner Research Institute. – Dane przemawiają za tym, że udostępnienie tego testu klinicystom wzbogaci ich arsenał testów diagnostycznych w kierunku niewydolności – dodał.
Zespół kierowany przez dr. Hazena (który jest również kierownikiem sekcji kardiologii prewencyjnej) już w roku 2020 odkrył związek między PAG a chorobami sercowo-naczyniowymi, w tym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i śmierci. W najnowszym badaniu wykazano, że PAG działa na funkcjonowanie receptorów adrenergicznych na płytkach krwi, wpływając na takie funkcje, jak ryzyko krzepnięcia krwi.
Nowe odkrycia poprawiają zrozumienie przez naukowców, w jaki sposób mikrobiom jelitowy, poprzez poziomy PAG, jest powiązany z ryzykiem chorób serca, i nasuwają potencjalne sposoby modyfikowania ryzyka związanego z PAG poprzez interwencje, takie jak dieta i stosowanie beta-blokerów.
– To badanie znacznie poszerza zakres możliwych powiązań między naszą dietą a tym, jak nasz mikrobiom jelitowy służy jako filtr naszej diety, wpływając na naszą podatność na rozwój różnych chorób – wskazał dr Hazen. – W tym przypadku drobnoustroje jelitowe tworzą metabolit z aminokwasu fenyloalaniny w białku dietetycznym, niekorzystnie wpływając na funkcję komórki mięśnia sercowego – wyjaśnił.
We wstępnych badaniach nad PAG w 2020 r. Hazen, Tang i ich współpracownicy wykazali, w jaki sposób PAG wpływa na wiele receptorów adrenergicznych w komórkach – w tym receptor beta-adrenergiczny, na który celują beta-blokery. Badania te sugerowały stosowanie leków takich jak karwedilol w celu przeciwdziałania skutkom PAG.
Jednym z kolejnych kroków, na których skupia się zespół dr Hazena, jest identyfikacja bakterii i ich enzymów, które pomagają w produkcji PAG, oraz opracowanie metod terapeutycznych mających na celu redukcję PAG. Jak wskazał dr Hazen, również interwencje dietetyczne mogą potencjalnie pomóc zmniejszyć ryzyko.
Tytuł pochodzi od redakcji