123RF
Mikroflora jelitowa może mieć wpływ na rozwój blaszki miażdżycowej
Redaktor: Iwona Kazimierska
Data: 14.07.2023
Źródło: PAP
Występowanie bakterii z rodzaju paciorkowców (Streptococcus) w mikroflorze jelitowej wiąże się z ryzykiem występowania blaszki miażdżycowej w tętnicach wieńcowych. Tak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma „Circulation”.
Blaszka miażdżycowa składa się głównie ze złogów cholesterolu i innych tłuszczów. Jej obecność w tętnicach jest uważana za główny czynnik ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar mózgu. Zmiany miażdżycowe w ścianie tętnic stopniowo ulegają zwapnieniu, co powoduje stwardnienie i sztywność naczyń. Pęknięcie blaszki może spowodować powstanie zakrzepu i zwężenie światła tętnicy, co – w zależności od umiejscowienia – może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
W najnowszym badaniu szwedzcy naukowcy z uniwersytetów w Uppsali i Lund analizowali skład mikroflory jelitowej u 8973 osób w wieku od 50 do 65 lat, bez zdiagnozowanej miażdżycy. Wykorzystali w tym celu sekwencjonowanie metagenomowe, czyli analizę genomu wszystkich bakterii obecnych w próbkach kału. Badane osoby były uczestnikami szeroko zakrojonego studium pt. „Swedish CArdioPulmonary bioImage Study” (SCAPIS). Dzięki wykorzystaniu tomografii komputerowej z kontrastem badacze mogli zaobserwować odkładanie się płytek miażdżycowych w małych tętnicach wieńcowych.
Okazało się, że aż 64 gatunki bakterii obecnych w jelitach miały związek ze zwapnieniem blaszki miażdżycowej, niezależnie od występowania innych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Najsilniejszy związek stwierdzono w przypadku dwóch gatunków paciorkowców obecnych w jamie ustnej – Streptococcus anginosus oraz Streptococcus oralis subsp. oralis. Ponadto, obecność niektórych bakterii powiązanych z blaszką miażdżycową miała też związek z występowaniem wskaźników procesu zapalnego we krwi pacjentów.
– Wykazaliśmy, że obecność w jelitach bakterii zasiedlających jamę ustną, zwłaszcza gatunków z rodzaju Streptococcus, ma związek z rozwojem blaszek miażdżycowych w małych tętnicach wieńcowych. Gatunki tych bakterii są powszechną przyczyną zapalenia płuc, infekcji gardła, skóry i zastawek serca – skomentowała współautorka pracy prof. Tove Fall z Uniwersytetu w Uppsali. Jej zdaniem obecnie naukowcy muszą zweryfikować, czy bakterie te faktycznie biorą udział w rozwoju miażdżycy tętnic.
Więcej informacji w artykule źródłowym: „Streptococcus Species Abundance in the Gut Is Linked to Subclinical Coronary Atherosclerosis in 8973 Participants From the SCAPIS Cohort”.
W najnowszym badaniu szwedzcy naukowcy z uniwersytetów w Uppsali i Lund analizowali skład mikroflory jelitowej u 8973 osób w wieku od 50 do 65 lat, bez zdiagnozowanej miażdżycy. Wykorzystali w tym celu sekwencjonowanie metagenomowe, czyli analizę genomu wszystkich bakterii obecnych w próbkach kału. Badane osoby były uczestnikami szeroko zakrojonego studium pt. „Swedish CArdioPulmonary bioImage Study” (SCAPIS). Dzięki wykorzystaniu tomografii komputerowej z kontrastem badacze mogli zaobserwować odkładanie się płytek miażdżycowych w małych tętnicach wieńcowych.
Okazało się, że aż 64 gatunki bakterii obecnych w jelitach miały związek ze zwapnieniem blaszki miażdżycowej, niezależnie od występowania innych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Najsilniejszy związek stwierdzono w przypadku dwóch gatunków paciorkowców obecnych w jamie ustnej – Streptococcus anginosus oraz Streptococcus oralis subsp. oralis. Ponadto, obecność niektórych bakterii powiązanych z blaszką miażdżycową miała też związek z występowaniem wskaźników procesu zapalnego we krwi pacjentów.
– Wykazaliśmy, że obecność w jelitach bakterii zasiedlających jamę ustną, zwłaszcza gatunków z rodzaju Streptococcus, ma związek z rozwojem blaszek miażdżycowych w małych tętnicach wieńcowych. Gatunki tych bakterii są powszechną przyczyną zapalenia płuc, infekcji gardła, skóry i zastawek serca – skomentowała współautorka pracy prof. Tove Fall z Uniwersytetu w Uppsali. Jej zdaniem obecnie naukowcy muszą zweryfikować, czy bakterie te faktycznie biorą udział w rozwoju miażdżycy tętnic.
Więcej informacji w artykule źródłowym: „Streptococcus Species Abundance in the Gut Is Linked to Subclinical Coronary Atherosclerosis in 8973 Participants From the SCAPIS Cohort”.